איראן משקמת את כוחה הצבאי במהירות העולה על כל ההערכות המוקדמות של הגורמים האמריקאים, כך עולה מהערכות מודיעין עדכניות שפורסמו ברשת CNN. ארבעה גורמים המכירים את חומרי המודיעין אמרו כי שיקום היכולות האיראניות נמשך ביתר שאת, ומציב סימן שאלה של ממש ביחס להשפעה ארוכת הטווח של המתקפות האמריקאיות-ישראליות.
גורם אמריקאי בכיר המכיר את ההערכות ציין כי "האיראנים חצו את כל לוחות הזמנים שקהיליית המודיעין קבעה לשיקום". לפי אחת ההערכות, תהיה איראן מסוגלת לשקם במלואה את יכולת מתקפות הכטב"מים שלה תוך כחצי שנה בלבד – פרק זמן קצר הרבה יותר ממה שאנליסטים סברו.

מה שרד, מה הושמד
חרף הנזק הכבד שנגרם בתקיפות, איראן טרם איבדה את כל עוצמתה. הערכות מודיעין אחרונות מצביעות על כך שכשני שלישים ממשגרי הטילים האיראניים שרדו את התקיפות – נתון גבוה מהאומדן שפורסם בסיום המלחמה, שעמד על כמחצית. חלק מהמשגרים נחשבו כמנוטרלים, אך לאחר מכן נמצאו קבורים תחת שכבות פסולת מבלי שנהרסו.
כמו כן, כ-50 אחוז מכלל כטב"מי התקיפה האיראניים נותרו שלמים, ושיעור גבוה של טילי ההגנה החופיים שרד אף הוא – נשק המאפשר לאיראן לאיים על חופש השיט במצר הורמוז.
הפער בין הפנטגון למודיעין
הפער בין ההערכות המודיעיניות לבין ההצהרות הרשמיות של הצבא האמריקאי בולט במיוחד. מפקד סנטקום, אדמירל ברד קופר, העיד השבוע בפני ועדת שירותי הצבא של בית הנבחרים וטען כי המבצע "הרס 90 אחוז מהתשתית התעשייתית הביטחונית של איראן", ואיפשר לוודא שהיא "לא תוכל להתאושש במשך שנים".
אלא שגורמים המכירים את חומר המודיעין מסרו ל-CNN כי ההערכות העדכניות סותרות את תיאוריו של קופר. לפי אחד הגורמים, הנזק לתשתית הביטחונית-תעשייתית האיראנית מאחר את יכולת השיקום בחודשים בלבד – לא בשנים.

סין ורוסיה מאיצות את ההתאוששות
מהערכות המודיעין עולה כי יכולת ההתאוששות המהירה של איראן נובעת משילוב של כמה גורמים: ראשית, הנזק שנגרם היה פחות מקיף ממה שצפו ארה"ב וישראל. שנית, ומשמעותי לא פחות – סין ורוסיה ממשיכות לספק לאיראן סיוע וחלפים טכנולוגיים. שני גורמים ציינו כי בייג'ינג המשיכה לספק רכיבים המשמשים לייצור טילים גם בזמן הלחימה, אם כי באופן מצומצם בשל המצור האמריקאי.
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר לאחרונה כי סין מעבירה לאיראן "רכיבים לייצור טילים", אך נמנע מלהרחיב. דובר משרד החוץ הסיני דחה את הטענה וכינה אותה "חסרת בסיס עובדתי".
הרתעה בעייתית לקראת סבב עתידי
הנתונים מקבלים חשיבות מיוחדת לנוכח האפשרות של חידוש הלחימה. הנשיא טראמפ חזר ואיים כי יורה לחדש את התקיפות אם לא יושג הסכם גרעין עם טהראן, ואמר השבוע כי היה במרחק שעה מהחלטה על חידוש ההפצצות. ככל שיכולת הכטב"מים האיראנית תשתקם, כך תגדל יכולתה של איראן לחפות על הירידה ביכולת הטילים באמצעות גלי תקיפה מרובים – המאיימים על ישראל ועל מדינות המפרץ כאחד.
הגורמים המודיעיניים מסכמים כי המלחמה פגעה ביכולות האיראניות, אך לא שברה אותן – ואיראן מוכיחה שיש בידה הן הרצון והיכולת לצמצם את הנזק לטווח ארוך.





















