לאחר פחות מחודש בתפקיד, מתחזקת התחושה בממשלה הבריטית כי ליז טראס – מחליפתו של בוריס ג'ונסון – עשויה לסיים בקרוב את כהונתה הקצרה כראשת ממשלה, כל זאת על רקע היחלשותה בסקרים ועל רקע המצב הכלכלי.
טראס פיטרה בסוף השבוע שעבר את שר האוצר ובעל הברית הפוליטי הקרוב שלה קוואזי קוורטנג, לאחר שבועות בודדים בתפקיד – כל זאת כדי להציל את עורה. ההחלטה לפטר את שר האוצר הגיעה שלושה שבועות לאחר שטראס הכריזה על "מיני תקציב" מלא בקיצוצי מיסים לא ממומנים שהובילו לירידות חדות בשווקים הפיננסיים. עד שבשלב מסוים, הלירה שטרלינג אף נפלה לשפל היסטורי מול הדולר.
התגובה לתוכנית של ממשלת טראס וקוורטנג הייתה קשה: המשקיעים הגיבו במכירה של נכסים בריטיים בקצב ובשיעור שגרמו לפאונד לצלול לשפל מול הדולר, עלות ההלוואות הממשלתיות נסקה, ובנק אנגליה נאלץ להתערב כדי לייצב את השווקים. זעם מיוחד עורר הסעיף בתוכנית שלפיו תבוטל מדרגת מס ההכנסה הגבוהה ביותר, של 45%, הרלוונטית לבעלי הכנסה שנתית של יותר מ-150 אלף פאונד בשנה, וכל זאת דווקא בשעה שבריטים מן השורה מתקשים לממן את הוצאותיהם הבסיסיות.
השווקים נרגעו קמעה מאז, אך רק הודות להתערבות גדולה של הבנק המרכזי של בריטניה, שמועות כי המיני-תקציב יבוטל וכי קוורטנג יפוטר. שר האוצר אכן נשלח הביתה, אך טראס עדיין שקועה בצרות גדולות. האג'נדה הכלכלית של קוורטנג היא למעשה המצע שעליו נבחרה לראשות הממשלה. הדחתו מתפקיד שר האוצר היא הודאה בכך שהאג'נדה שלה נכשלה.
שר האוצר החדש, האנט, אמר היום ש"אף ממשלה לא מסוגלת לשלוט בשווקים", ושבריטניה זקוקה בימים אלה ליציבות. "ביטלנו כמעט את כל צעדי המס שעליהם הודענו לפני שלושה שבועות" אמר.
הודעתו של האנט על ביטול התוכנית הכלכלית נועדה להחזיר את האמון בממשלה ולהרגיע את השווקים. טראס אמרה כי "העם הבריטי רוצה בצדק יציבות, ולכן אנחנו מטפלים באתגרים הקשים שאנחנו מתמודדים איתם, בתנאים כלכליים שהולכים ומחמירים". בעקבות ההודעה נרשם זינוק בערך הפאונד.
טראס אמנם נמצאת בתפקיד רק קצת יותר מחודש – אך לפי הפרסומים רוב המחוקקים השמרנים בפרלמנט כבר מתנגדים לה, וחברי המפלגה מנהלים דיונים על הדחתה. גורמים בריטים מסרו ל"דיילי מייל" כי יותר מ-100 חברי פרלמנט מהמפלגה השמרנית מוכנים להגיש השבוע מכתבי אי-אמון בטראס לגרהאם בריידי – ראש "ועדת 1922", הוועדה שאחראית על קיום הפריימריז לראשות המפלגה.
הפוליטיקה הבריטית סובלת מחוסר-יציבות מאז משאל העם ב-2016 שבו הוחלט להיפרד מהאיחוד האירופי, וטראס היא האדם הרביעי בתפקיד ראש הממשלה בשש השנים האחרונות.
על פי סקר חדש, עולה כי רק 25% מבין חברי המפלגה שלה, המפלגה השמרנית, היו רוצים לראות אותה ממשיכה בתפקידה. האדם בעל התמיכה הרחבה ביותר בתוך המפלגה השמרנית הוא מי שהתפוטר לאחרונה, בוריס ג'ונסון, שזוכה בלא פחות מ-60 אחוזי תמיכה.
אחריו שר האוצר לשעבר רישי סונאק שכמעט וניצח את טראס, כשבסקר זוכה ב-55%.
גם פני מורדאונט זוכה לתמיכה גדולה יחסית עם 54% תמיכה. 47% תומכים בשדרוגו של ג'רמי האנט מתפקיד שר האוצר לתפקיד ראש הממשלה.
כלל משיבי הסקר הם חברי המפלגה השמרנית, המפלגה ששולטת כיום בבריטניה ובסקרים מפגרת ביותר מ-30 אחוזים מהמפלגה שכיום השנייה בגודלה – הלייבור.




















