הפתעה גדולה נרשמה בשדה חקלאי בצפון הארץ, כאשר עובד בשדה תיעד תצפית נדירה ביותר של גירית דבש – הטורף הנדיר ביותר בישראל. החקלאי ד', שחי באזור מרבית חייו, קיבל מאחד מעובדיו תמונה של חיה אותה לא הצליח לזהות, ופנה לפקח רשות הטבע והגנים האזורי שסייע לו לזהות את החיה הנדירה.
הפעם האחרונה שנראתה גירית במחוזותינו הייתה באוגוסט אשתקד, כאשר החיה נראתה באזור הר דב על ידי חיילי צה"ל.
"הטורף הנדיר ביותר בישראל"
"גירית הדבש היא הטורף הנדיר ביותר בישראל", מספר עזרא חדד, פקח בסיירת הירוקה ברשות הטבע והגנים. "גירית הדבש מצויה כיום בסכנת הכחדה חמורה, ולמעשה נמצאת על סף היעלמות מהארץ. במהלך העשורים האחרונים נכחדו אוכלוסיות שלמות מאזורים נרחבים בארץ, בין היתר בשל פגיעה מכוונת מצד דבוראים, שנאבקו בה באמצעים קשים כמו הרעלות והרג, עקב הנזקים שגרמה לכוורות".
חדד הוסיף כי בעשורים האחרונים דווחו מעט מאוד תצפיות ודאיות, רובן מדרום הארץ, בנגב ובערבה.
מאפיינים ייחודיים
ברשות הטבע והגנים מסבירים כי גירית הדבש היא טורף בינוני, המזוהה משאר היונקים הודות לצבע הפרווה המיוחד והבולט לעין – חציה העליון לבן-אפרפר וחציה התחתון שחור. רצועה לבנה בולטת מתחילה מהראש ועד לזנב.
גירית הדבש ידועה כמין עמיד במיוחד, עם מוניטין של חוסר פחד ויכולת מרשימה להסתגל לתנאים מגוונים. היא מתאפיינת במבנה גוף קומפקטי ושרירי, טפרים חדים ולסתות חזקות שהופכים אותה לצייד יעיל. למרות ממדיה הקטנים יחסית, היא מצטיינת בכוח ובזריזות יוצאי דופן, ובמקרים רבים אף תועדה כשהיא תוקפת בעלי חיים גדולים ממנה בהרבה, כולל אריות וצבועים.
"קצה גבול התפוצה"
ד"ר עמית דולב, אקולוג מחוז צפון ברשות הטבע והגנים, אמר: "לעובד בשדה היה מזל רב. לראות במחוזותינו גירית דבש זוהי תצפית מאוד נדירה וחריגה שלא רואים כאן כל יום. זו חיה שהייתה כאן מאז ומתמיד בהיקפים מאוד נמוכים, זה קצה גבול התפוצה שלהם בעולם – גיריות הדבש נפוצות יותר באזור אפריקה".
דולב הוסיף: "איננו יודעים מאיפה הגירית הזו הגיחה אל השדה – אך אנחנו מאוד שמחים לראות עדות לחיה המיוחדת הזו כאן אצלנו. חשוב לזכור כי גירית הדבש הינה חיית בר מוגנת, אין לנסות לגעת בה או להתקרב אליה".
תפוצה עולמית ומצב בישראל
תפוצתה של גירית הדבש היא ברוב חלקי אפריקה, במערב אסיה, באתיופיה ובסומליה, וכן בכל המזרח התיכון, לרבות ישראל וסוריה הצפונית, עד טורקמניסטאן, קזחסטאן, הודו ונפאל. בישראל, תפוצתה מקוטעת. בעבר, בשנות ה-70 של המאה הקודמת, זוהו בישראל ארבע תת-אוכלוסיות נפרדות: בשפלת יהודה מאזור לטרון שער הגיא ועד ללכיש, בגליל העליון המזרחי, בעמק החולה ובגולן, ובערבה הצפונית בסביבות חצבה.




















