'פיגוע פוליטי'
מסתבר שתחושת הביטחון יכולה להיאבד מהר, מהר מאוד. כמו שאומרים שהזיכרון שלנו קצר – ככה הוא גם חוזר. שלושה פיגועים קטלניים בבאר שבע, חדרה ובני ברק החדירו ללבבות תחושת פחד, ששככה בשבוע האחרון. ואז הגיע הפיגוע הקשה הזה הלילה בתל אביב, מקום שמצטייר בדימיון כ'מוגן'.
פיגוע זה דבר שמשתייך לתגית של 'ביטחוני', אלא שלכל אירוע ביטחוני יש גם פן פוליטי, ובפרט רצף הפיגועים האחרונים שמתרחשים במקומות שהכי פחות חשבו שדווקא שם יירצחו אנשים על ידי מחבלים תאבי דם. בימים האחרונים הקואליציה נמצאת בזעזוע פוליטי חזק עם פרישתה של עידית סילמן, לפיגועים היה חלק בלתי מבוטל בהחלטה שלה – והחשש מעריקים נוספים בוודאי לא נרגע כעת ורק החמיר. הפיגוע בתל אביב יכול להיות הקש שישבור את גב הגמל.
באופוזיציה יודעים לנצל היטב את הסיטואציה ולהגביר את הלחץ על החברי כנסת שמתנדנדים. ככה למשל צייץ אחרי הפיגוע ח"כ אביר קארה עליו מופעל לחץ גדול לפרוש מהקואליציה: "לילה קשה ועצוב בתל אביב". מי שהגיב לו במהרה היה מי שמקובל לחשוב כי יזם את המהלך לעריקה של סילמן – בצלאל סמוטריץ: "אתה איש ימין שהלב שלו נמצא במקום הנכון. הממשלה שעכשיו תצטרך להישען גם על מחבלי המשותפת, לא יכולה להיאבק בטרור. גלה אחריות, עשה מעשה ותציל את מדינת ישראל".
הפרישה של שקד
בבוקר הפרישה של סילמן מהקואליציה, האווירה בכנסת הייתה מוזרה. חברי הקואליציה בקושי נראו בבניין כשמנגד חברי האופוזיציה התהלכו שמחים וצוהלים. יקח עוד קצת זמן לפני שיבינו כי הממשלה לא תיפול כבר באותו יום, אבל האווירה הייתה של אופוריה. כאילו בשביל להשלים את האווירה – האורות בקומת הממשלה היו כבויים, כמין אומרים ש'זהו, הכול נגמר'.
האירוע הרציני התרחש באותה קומה רק בקצה השני – לשכת יו"ר האופוזיציה בנימין נתניהו. לחדר הרחב הגיעו מהבוקר כבר נתניהו ורעייתו שרה, כאשר מדי פעם נכנסים ויוצאים בצלאל סמוטריץ', יריב לוין, אופיר אקוניס ויואב קיש. קבוצת עיתונאים התגודדה בחוץ והתיישבה על הכורסאות וכיסאות שהובאו למסדרון, בניסיון להבין מה הצעד הבא של האופוזיציה.
כששאלתי את אקוניס האם כבר יש להם עריק סגור נוסף, הוא השיב שלא. "לא סגרנו עדיין עם אף אחד נוסף, ממשיכים במשא ומתן עם כמה חברי כנסת", ענה. ואכן, יומיים עברו ועדיין אין אף עריק חדש. את האיומים שקיבלו כבר קארה ואורבך מכמה אנשים בעלי עמדת השפעה כבר חשפתי, החשש מהרחבת החקירות נגדם במידה ויפרשו מהקואליציה הוביל אותם בינתיים לסגת אחורה.
כעת אפשר לספר כי גם איילת שקד הייתה קרובה לצאת. מקורב לשקד טוען כי לשקד לא באמת הפריע לפרוש מהקואליציה – אלא שאת המהלך היא רצתה לעשות רק אם שאר חברי הכנסת מהימין, ממפלגות 'תקווה חדשה' ו'מימינה', יפילו גם הם את הממשלה ויקימו ממשלת ימין מלאה ללא מפלגות השמאל. מה יהיה בפועל? ימים יגידו.
הזיג-זג של נתניהו
בהפגנת הימין ביום רביעי האחרון, כוכב האירוע היה נתניהו. את האהדה של המשתתפים אליו אין צורך להסביר, ובפרט אחרי שלא השתתף כבר למעלה מ-7 שנים בהפגנה. ההפגנה עצמה התחילה בשעה 19:00, ונתניהו אמור היה לנאום חצי שעה אחר כך. אלא שבפועל התחיל 'פליק-פלאק' על התחלת נאומו.
ראש האופוזיציה היה צריך לצאת בזמן המיועד, אלא שדווקא מי שהתנגדה הייתה שרה. "איך זה יצטלם? התמונה לא תהיה מלאה", אמרה לצוות הלשכה. היא סירבה לאפשר לנתניהו לצאת להפגנה מאחר וכמות המפגינים הייתה דלה באותה שעה לשיטתה. צוות "הניו מדיה" של נתניהו דרש ממארגני ההפגנה לשלוח להם תמונות מהשטח, והתוצאה לא השביעה אותם.
מהתמונה היה נראה שיש מדי קצת מפגינים, ובדוברות הליכוד הודיעו על דחיית הנאום בשעה, ל-20:30. עד אז קיוו שההפגנה תתמלא ביותר אנשים – בינתיים נתניהו התחיל לחזור על נאומו בקול. "לכו הביתה! לכו הביתה!" חזר בלשכתו על המסר העיקרי שיהיה בנאום. צוות "הניו מדיה" דרש שוב לראות תמונה מהשטח, ונראה היה שזה משביע את רצון הזוג נתניהו.
בדוברות הליכוד שוב הודיעו על הזזת מועד הנאום – לעשרים דקות מוקדם יותר, לשעה 20:10. אלא שהפעם התגלה בעייה דווקא מצד המאבטחים של נתניהו. צוות היועצים רצה שנתניהו יילך ברגל מלשכתו בכנסת ועד למעלה שדרות יצחק רבין. לאלו שמכירים, מדובר בשבע-עשר דקות הליכה בערך, זמן שיכול להצטלם טוב כפי שנתניהו אוהב עם תמונות של לחיצות ידיים למצביעים.
אלא שביחידה לאבטחת אישים סירבו. לטענתם זאת אינה דרך מספיק מאובטח, והם דרשו שנתניהו ייסע ברכב הממוגן שלו. לפני היציאה היו ויכוחים בין הצוות שכלל את טופז לוק ועופר גולן ליחידת האבטחה שהתמקמה כבר בהפגנה. ביחידה התעקשו על התקנת זכוכית ממוגנת וחסינת ירי על הפודיום בזמן שנתניהו ינאם, הצוות טען שזה לא יצטלם טוב.
לבסוף נתניהו נסע ברכב הממוגן והזכוכית המחוסמת הותקנה. כשראש האופוזיציה הגיע לבימה והחל לנאום, לאט לאט הוא זז הצידה מהפודיום ואת סוף הנאום ביצע מול הקהל ללא זכוכית ממוגנת שמפרידה ביניהם. נתניהו חזר על המסרים של לקרוא לעריקים נוספים ולשבח את סילמן על פרישתה מהקואליציה, ועל אף שיעולים קצרים במהלך הנאום – דווקא הרעייה הייתה מרוצה.
"היה טוב, קצת שיעולים אבל היה טוב", אמרה שרה לאחד מחברי הלשכה שנשארו איתה בכנסת בזמן שנתניהו נאם לא רחוק משם בהפגנה. כשיצא מהלשכה לכיוון ההפגנה התעניינתי אצלו האם יש להם עריקים נוספים כבר, והתשובה שלו הייתה כי "רק אם אתה תגיד לנו". על השאלה האם אפשר כבר לומר "רה"מ לעתיד וקדיש על הממשלה", הוא התנער. "תודה לכם", אמר והמשיך הלאה.
הכותב: מרדכי הלפרין




















