צילום דוברת הכנסת

הוועדה סיירה באתרי ההרס במכון ויצמן: "נזק חסר תקדים למחקר המדעי"

נשיא המכון לח"כים: "אין מנגנון פיצוי לידע ולמחקר. מס רכוש יחזיר לכל היותר 50%. כבר הוצאנו מאות מיליונים להתחלת שיקום וזקוקים לתוספת תקציב דחופה"

כתבות נוספות בנושא:

חברי ועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת, בראשות ח"כ יאסר חוג'יראת, סיירו היום באתרי ההרס ממתקפת הטילים האיראנית שפגעה במכון ויצמן למדע. את הסיור הובילה הנהלת המכון, בראשות הנשיא פרופ' אלון חן, שהציג ליו"ר הוועדה וחברי הכנסת אלי דלל, יוראי להב הרצנו ומטי צרפתי הרכבי – את ממדי ההרס חסרי התקדים. במהלך הסיור נחשפו חברי הוועדה לעובדות: כ-112 מבנים במתחם המכון נפגעו, בהם 65 מבנים מדעיים ומבני שירות למחקר. חמישה מהמבנים נפגעו קשות, כולל אחד שקרס כליל. עשרות מבנים נוספים ניזוקו בדרגות שונות, תשתיות קריטיות הושבתו ו־52 מעבדות מחקר לצד 6 מעבדות שירות במחלקה לתשתיות מחקר ביולוגי – יצאו מכלל פעולה.

יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה, ח"כ יאסר חוג'יראת, אמר לאחר הסיור בפתח ישיבת הוועדה בלשכת נשיא מכון ויצמן: "צר לי שמדובר בביקור שמתרחש בעקבות נזקים כה חמורים שנגרמו כתוצאה מהתקפה איראנית – היינו שמחים להגיע לכאן בנסיבות אחרות, כדי להתרשם מהעשייה המפוארת שלכם. עם זאת, באנו היום להביע עמדה ברורה: העבודה שנעשית כאן היא נכס לאומי למדע ולטכנולוגיה. הוועדה תפעל בנחישות כדי להבטיח שהעשייה תימשך, תצמח ותפרח. אנו בוחנים כיצד ניתן לשקם את הנזקים ולדאוג לתקצוב הולם, משום שאתם עומדים בחזית העשייה המדעית של מדינת ישראל. לא בכדי ראו בכם כתובת, וגם אנחנו רואים בכם את הכתובת – ונפעל ללא לאות כדי לתמוך בכם."

פרופ' אלון חן, נשיא מכון ויצמן למדע מסר: "מדובר בנזק חסר תקדים – הערכות נעות בין מיליארד וחצי לשני מיליארד ש"ח. חלק מהמעבדות הושבתו לחלוטין בעקבות ההדף שנגרם מפגיעת הטילים. זוהי פגיעה מהותית בליבת המחקר המדעי של מדינת ישראל.
מכון ויצמן הוא נכס לאומי – כך ראו אותנו גם התוקפים. התחושה שלנו היא שיש עכשיו תמיכה רחבה ובלתי תלויה בנו, וזה הכרחי כי המקום הזה פועל לטובת העולם כולו. יש קונצנזוס שאנחנו מגדלור של מדע וחדשנות, אך חשוב שזה יתורגם גם לתמיכה ממשית. התמיכה הממשלתית השוטפת כיום מהווה רק 20–25% מהתקציב. אנו מעניקים מלגות מלאות וללא שכר לימוד. 40% מהתקציב מגיע מקרן צמיתה שנבנתה מרווחים של פטנטים ופילנתרופיה, ו-30% נוספים מהכנסות המדענים עצמם. זהו מודל ייחודי שמחזיק את המכון, אך כעת הוא נמצא תחת איום. התקציב השנתי של המכון עומד על 4 מיליארד ש"ח, ואנו נחשבים למוסד המוביל באירופה מבחינת הצלחת מימון המחקרים – פי 5 מהממוצע האירופי, עם אחוז הצלחה של 63% בשנה האחרונה – הגבוה ביותר מאז הקמת המכון. כ-60% מהחוקרים הבינלאומיים עזבו מפתיחת המתקפה האיראנית ואנו מאמינים שישובו חזרה בהקדם. אין לנו תקציב ממשלתי בשוטף לפיתוח או רכישת ציוד, הכל נופל כיום על כתפי התרומות – וזה נטל עצום. גם לפני המלחמה היינו במאמץ להכפיל את שטחי המחקר. כיום אנו מפעילים 300 קבוצות מחקר, אך מגבלות פיזיות מונעות את הגדילה – אף שיש פי שלושה יותר כישרון במדינה. זהו אינטרס לאומי ממדרגה ראשונה: על המדינה להכפיל את מכון ויצמן או להקים מוסד מחקר נוסף. כל דולר שיושקע כאן יחזיר פי עשרה למשק. אם נהיה אופטימיים, מס רכוש אולי יכסה 50% מהנזק – אך עדיין יהיה צורך לגייס כמיליארד ש"ח נוספים. כבר נאלצנו לפרוץ את מסגרת התקציב, והעברנו עשרות מיליונים מהקרן לשיקום. פרמטר הזמן הוא קריטי – ביקשנו מקדמות עבור זה. ללא תקצוב נוסף, כל מנגנון הגיוס ייפגע. גם בהיבט הציוד – אין מענה לפיצוי הולם. לדוגמה, אם רכשנו מיקרוסקופ מתקדם בעלות של 5 מיליון ש"ח, הוא יוערך במס רכוש ב-200 אלף ש"ח בלבד עקב השחיקה – והפער הזה לא מכסה את הפגיעה בידע וביכולות. מדובר כאן על השקעה בעתיד שלה, בבסיס המדעי שלה, ובמנוע הצמיחה של דור העתיד."

מצאתם טעות בכתבה? דווחו לנו >

כתבות חדשות באתר

נחשף הסוד של מועדון הצרכנות המוביל בציבור החרדי: כך אלפי משפחות חוסכות מאות שקלים בחודש!
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
מחדל ביטחוני: תושב חאן יונס נעצר בטמרה לאחר מרדף רגלי
אסיר בחופשה נעצר לאחר שגנב רכב יוקרה וניהל מרדף מסוכן בצפון
טעות הגיוס שעולה לחברות אלפי שקלים - ואיך החרדים באמת מחפשים עבודה?
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
המגפה השקטה: גבר בן 67 אותר ללא רוח חיים בביתו, למעלה משבוע לאחר שנפטר
רוצים סכסוך אינסופי: סגן הנשיא טראמפ, ג'יי די ואנס מגן על ההסכם עם איראן 
הסיפור המטלטל של רבקי: אמא נפטרה והיא נאלצה לעזוב את בית אביה
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
מאחורי הקלעים של הסכם הגרעין: טקס החתימה עבר מג'נבה ל"מבצר השווייצרי" בבורגנשטוק
ביקור היסטורי בכנסת: יו"ר הכנסת לנשיא סומלילנד: ״אנחנו חברי אמת״
מבתי כנסת ועד להיכלי הענק: אימפריית הריהוט של רהיטי לביא כובשת את בתי הכנסת בארץ ובעולם
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
תקרית חריגה בתעלת למאנש: ספינת מלחמה רוסית פתחה באש ליד יאכטה בריטית
הכניעה המוחלטת: 14 הסעיפים של הסכם ארה"ב-איראן נחשפים במלואם

הכתבות המעניינות ביותר

דם על הכביש: רימונים לפרצוף ואלימות משטרתית חסרת רסן בהפגנה בבני ברק
השיעור היומי: הרב דוד חבושה • צפו
השיעור היומי: הרב דוד חבושה • צפו
וַיְהִי בֹקֶר יוֹם רְבִיעִי • כותרות העיתונים – ב' בתמוז ה'תשפ"ו
וַיְהִי בֹקֶר יוֹם רְבִיעִי • כותרות העיתונים – ב' בתמוז ה'תשפ"ו
חסימות כבישים על הבוקר:  התחילה הפגנת "הפלג הירושלמי" ביציאה מבני ברק
בין פחד מרדיפה להצלת חיים: המשטרה מפקירה את השטח בשם אכיפת החוק
אין נהגים, אבל מכריחים לצאת לפנסיה: המשבר בתחבורה הציבורית ואגד
ירידה בריבית המשכנתאות: הנגיד רומז והבנקים מתחילים להוריד שיעורים בריבית
מתוך האלבום החדש: הדואט המפתיע של עמרם אדר ואברהם פריד
השגריר האקבי משיב לטראמפ: "בלי ישראל והיסוד היהודי – לא הייתה אמריקה"

חדש באתר

.
דם על הכביש: רימונים לפרצוף ואלימות משטרתית חסרת רסן בהפגנה בבני ברק
1000903419
סוף לספקות: הפתרון החדש שמאפשר להשתמש במגבונים לחים בשבת לכתחילה
A plain-clothes Israeli policeman covers his face so he won't be identified as he arrests a Palestinian illegaly inside Israel on the outskirts of Jerusalem on Thursday, 11 January 2007
מחדל ביטחוני: תושב חאן יונס נעצר בטמרה לאחר מרדף רגלי
השיעור היומי: הרב דוד חבושה • צפו
השיעור היומי: הרב דוד חבושה • צפו

המיוחדים

WhatsApp Image 2026-06-11 at 09.35
בוגרת הפרקליטות יוצאת למלחמה: "המדינה מענישה נשים חרדיות בגלל בעליהן"
WhatsApp Image 2026-06-08 at 10.08
רעידת אדמה משפטית: בוגרת הפרקליטות יוצאת למאבק נגד סנקציות הדיור - ומאיימת בבג"ץ
קיפקעס | פיצוץ השיחות עם צה"ל ומכה קשה לדרייברים
קיפקעס | פיצוץ השיחות עם צה"ל ומכה קשה לדרייברים
WhatsApp Image 2026-06-03 at 07.25
כיצד מתנהלת המשטרה כשפוגעים לה בכבוד? אחד העצורים בריאיון בלעדי אחרי השחרור

גלריות

בעלזא מאנסי מסיבת חומש (2)
חומש סעודה בת"ת דחסידי בעלזא במאנסי ניו יורק
אסיפה של גדולי ומאורי הדור למען ממלכת התורה 'מבצר הכוללים על טהרת הקודש בארה''ק (17)
אסיפה היסטורית של גדולי ומאורי הדור למען ממלכת התורה 'מבצר הכוללים' על טהרת הקודש בארה"ק
כינוס לאברכי חבורת בני חורין קהל חסידי נדבורנה המתנזרים מפגעי הטכנולוגיה צילום שוקי לרר (8)
כינוס חסידי נדבורנה בארה"ק נגד פגעי הטכנולוגיה
הלפרין וואסלוי בוהוש הלוייה (35)
עין לא נותרה יבשה: מסע הלווית הרה"צ רבי חיים דוב הלפרין זצ"ל

עיתוני היום

וַיְהִי בֹקֶר יוֹם רְבִיעִי • כותרות העיתונים – ב' בתמוז ה'תשפ"ו
וַיְהִי בֹקֶר יוֹם רְבִיעִי • כותרות העיתונים – ב' בתמוז ה'תשפ"ו

דיווח על סרטון

מה ברצונך למצוא?

יש לך משהו דחוף לומר לנו?

הדואר
האדום

צירוף קובץ עד גודל של 5 מגה
Hide picture