ארצות הברית הרחיבה משמעותית את נוכחותה הצבאית בקריביים במסגרת פיקוד הדרום האמריקני, כחלק ממבצע רחב היקף נגד רשתות הברחת סמים ו"נרקו-טרור" הפועלות באזור ונצואלה. לפי הדיווחים, בוצעו שבע תקיפות נגד סירות החשודות בהברחת סמים בימים האחרונים, ובמקביל נפרסו אלפי חיילים באזור.
שר המלחמה פיט הגסט אמר כי הוקם כוח משימה משולב חדש למאבק בסמים באזור, שמטרתו "לעצור את הרעל ולהגן על אמריקה".
הכוח החדש מתאם בין מבצעים אוויריים, ימיים ויחידות מיוחדות, והוא מהווה את המאמץ הצבאי הגדול ביותר של ארצות הברית בקריביים זה עשרות שנים. מטוסי B-52 ומטוסי F-35 של חיל האוויר והנחתים ביצעו הדגמת תקיפה אווירית שנועדה להציג עוצמה מול ונצואלה ומנהיגה ניקולס מדורו. במקביל, לפחות שבע ספינות מלחמה אמריקניות וצוללת גרעינית אחת פועלות באזור. קבוצת הספינות האמפיביות בהובלת נושאת המסוקים USS Iwo Jima פועלת בים הקריבי, וכוללת גם את הספינות USS Fort Lauderdale ו-USS San Antonio ואת יחידת הנחתים ה-22 מבסיס קמפ לג’ון.
בנוסף פועלות שלוש משחתות מצוידות בטילים מונחים, סיירת אחת וספינת קרב חופית הפועלת סמוך לקובה. דיווחים מצביעים על כך שצוללת תקיפה גרעינית נמצאת בקרבת ונצואלה, אך משרד ההגנה האמריקני לא אישר זאת רשמית.
בפוארטו ריקו נפרסו עשרה מטוסי F-35 ושלושה כטב"מים מדגם MQ-9, מה שהפך את האי למרכז לוגיסטי ומודיעיני מרכזי. תצלומי לוויין מעידים כי בסיס רוזוולט רודס הישן שבפוארטו ריקו הופעל מחדש, ובו פועלים מטוסים ולוחמים ובהם גם מטוס תקיפה מסוג AC-130J חמוש בטילי הלפייר. על פי הערכות, כ-10,000 חיילים אמריקנים מוצבים כעת בזירה – הפריסה הגדולה ביותר באזור זה מאז תחילת שנות האלפיים.
למרות החשש הברור מפני התחממות באזור, מומחים סבורים שהמהלך נועד להפגין כוח ולהרתיע רשתות סמים וגופים מדינתיים המעורבים בהן, אך אינו מעיד על היערכות למלחמה כוללת. לדברי אנליסטים אמריקנים, כדי לפתוח במלחמה רחבה היה צורך בכוח של 50 עד 100 אלף חיילים – הרבה מעבר לכוחות שנמצאים שם כיום.




















