השבוע פגשתי חבר ילדות, ליטאי, חיתן שלושה, הרביעי מאורס והחמישי בשידוכים. אומרים שסנדלר בודק את האנשים לפי הנעליים וחייט לפי בגדיהם (עורך עיתון הודה שהוא מודד חברים לפי כמה שהם שווים מבחינת מודעות אבל), אז אני כמובן התעניינתי היכן הוא שיכן אותם.
הראשון זכה בדירה בבית שמש, וי. השלושה האחרים ממתינים לזכייה בהגרלה. לשאלתי מה הוא יעשה אם יתבטלו ההגרלות עכשיו, הוא הגיב שזהו, בלי פתרון כמו ההגרלות הוא לא יכול ולא מתכוון לקנות שלוש או ארבע דירות בבת אחת במחירים הרגילים, גם לא בעפולה וכרמיאל. הוא כבר עדכן את המחותנים והם ממש באותה דעה ואמורים לעדכן את המחותנים שלהם וכו'.
אני בטוח שיש עוד הרבה שחושבים כך וזו טעות.
המלחמה הזו מייצרת לנו המון כאב וצער, וגם הרבה אי וודאות בתחום הדיור. איש אינו יודע מה ילד יום וכיצד יסתיים היום, מצד אחד מסתמן כי בדרום יהיה שקט במוקדם או במאוחר, מצד שני אולי זו דווקא ההזדמנות לרכוש בזול (המחירים בשדרות לא ירדו עדיין בשקל, לכשירדו משמעותית זה בהחלט כדאי לדעתי), מצד שלישי איש לא רוצה להמר על עתיד ילדיו ולרכוש במקום שמחר עלול להיות מאוחר מידי. המדינה נלחמת דה פקטו בשלוש חזיתות: בדרום בוודאי, אך גם בצפון וביו"ש ההתפתחויות מדאיגות.
גם אם אנחנו לא חשים זאת באופן טבעי, כל הארץ במלחמה, והציבור החרדי בחזית. השבוע דן קבינט המלחמה, כולל ראש הממשלה, במצב המדאיג סביבות ביתר. לישיבה הוזמן גם ראש העיר אשר פרס בפניהם את ניסיונות החדירה לעיר החרדית הקלה לטרף. לביתר יש את נחלין, לנו במודיעין עילית את נעלין, ולעמנואל את ג'ינספוט ומרעין בישין. אם השם לא ישמור עיר לא יעזרו כוחות חי"ר.
אז לאן נלך להירגע? בצפון יש לנו את צפת השוממה יחסית, מחצור כבר התפנו החרדים וחלקם כבר לא ישובו, בחיפה ובנותיה מנקים את המקלטים, והיא עלולה לסבול אם הערבים "הטובים" מארץ ישראל, יצטרפו למערכה. במקרה כזה תהיה לנו בעיה בכל הערים המעורבות ואפילו באחיסמך והר יונה והיכן לא. בקיצור, יש לנו על מי להישען – על אבינו שבשמיים, ועליו בלבד.
אין מטרת הדברים להלחיץ, אלא להיפך: להרגיע, לומר לך שבכל מקום שתלך בארץ ישראל אתה זקוק, וזוכה, להגנה שמימית בזכות התורה ולומדיה. אך כשאנו באים לרכוש דירה עבור זוג צעיר, אנחנו לא יכולים לדעת איפה לרכוש, יש מצב שעוד חודשיים אופקים ונתיבות תהיינה בטוחות יותר מאשר מרכז הארץ.
וההתלבטות הגדולה מכולם: האם תהיינה עוד הגרלות של מחיר למשתכן (מעבר לעשרת אלפים דירות שוודאי תוגרלנה בע"ה), הגרלות שלא כדאי להפסיד את הזכאות אליהן?
מכיוון שאיש לא יודע את התשובה לשאלה הזו וקודמותיה, אנחנו ממליצים לא למהר ולא לקנות מתוך לחץ.
זה לא אומר שאין לקנות בכלל, וכאן הטעות של אותו צדיק עמו פתחנו.
נכון שהמצב היום מביך מאוד מבחינת קבלת החלטות חד משמעיות, אך אי נקיטת צעדים כלשהם רק תחריף את המצב עוד יותר: הסבירות היא שמחירי הדירות יזנקו בהרבה לאחר התקופה הממש קרובה, סיכויי ההגרלות גם אם תתקיימנה לא יהיו גבוהים וגם לא הרווחים מהם, והדבר שהכי סביר שיקרה עם הקפאה כזו, הוא מה שקרה למיודענו: הקב"ה נותן כח ולמדנו איך לחתן ילד בממוצע פעם בשנתיים, אחרי חמישה ילדים נשואים ללא דירה קשה מאוד להרים את הנטל בדרך כלל, ויש סכנה שבסוף יישארו בלי דירות כלל.
אז מה עושים?
משלבים, מחפשים פתרונות יצירתיים, לא קופאים.
קודם כל אם יש מציאה מיוחדת, קונים. אם יש דירה שאתם יודעים שהיא במאה – מאתיים אלף פחות מהמחיר הריאלי טרום המלחמה, כדאי לשקול ברצינות.
ועד שתמצאו דבר כזה, ישנם דרכים שניתן לצעוד בהם, ואשר תכליתן הוא להביא סוג של ביטחון דיור לנשואים, מבלי לפגוע בזכות שלהם להשתתף בהגרלות.
אין כוונתי חלילה לדרכים שאינן חוקיות, את זה תחפשו במקום אחר. אני מדבר רק על דברים שהחוק מאפשר לנו, וניתן כמה דוגמאות בקצרצרה (כמובן, אין לסמוך על האמור מבחינה משפטית וכו'):
1) שליש דירה
החוק מאפשר – בתנאים מסוימים – לרכוש עד שליש דירה מבלי להיחשב כבעלים של דירה לצורך אישור הזכאות להגרלה. זה פתרון מצוין ככל שמדובר בדירה זולה יחסית. למשל, דירה בירוחם בחצי מיליון ₪ (לדעתי אגב ההשקעה הכי טובה כעת, אין לי ספק שמי שיעשה זאת ירוויח), רושמים את הדירה על שם הזו"צ וההורים כל אחד שליש, אמנם עולה מס רכישה (2/3) 25,000 ₪ אך זה בהחלט סכום ששווה לשלם על מנת להישאר בעל זכאות.
מה הם התנאים? רבים, אך העיקרי שבהם זה שהדירה לא תהיה מחולקת ולא מיועדת לחלוקה בקרוב.
כמובן מדובר במקרים שאכן קונים לזו"צ רק שליש, ולא חלילה ניסיון לרמות את רשויות המס, מה שמהווה עבירה פלילית. אך במקרים שזה אפשרי ומותר זה אכן אפשרי ומותר.
2) חנות
זה כולל לא רק חנות, אלא גם משרד, אולם, שותפות בבניין מסחרי, או כל דבר דומה. יש לזה גם חסרונות רבים, בעיקר בתחום המיסוי, אך אם אין ברירה אין ברירה.
3) קרקע חקלאית או מסחרית
זה תחום ספקולטיבי מאוד, רוב הפרסומים בדברים הללו שקריים או מוגזמים, אך עם קצת מאמץ ועקביות אפשר להגיע לסחורה טובה ואמינה עם סיכויי רווח גבוהים. אך גם כאן, אין ברירה רק כשאין ברירה.
4) חו"ל
השקעות בחו"ל זה תחום אחר לחלוטין, שאמנם ראוי לפרק בפני עצמו, אך הרעיון העיקרי הוא שזה אינו מפחית מאישורי הזכאות. הדברים מצריכים בדיקה מעמיקה והתייעצות עם מומחים, אך היא גם אופציה.
לסיכום: במקרים רבים בהם לשבת ולהמתין בלי לעשות כלום אינה אופציה, יש לבדוק את האפשרות להשקיע באחת הדרכים המצוינות ועוד דרכים נוספות. ישנם דרכים נוספות להשקעות נדל"ן, העיקרון הוא אחד: אם אתה בעלים של קניון בלונדון או קומה בעזריאלי אתה רשאי להחזיק תעודת זכאות ולהשתתף בכל ההגרלות, אך אם קנית 34% של דירת חדר בדימונה בשווי של מאה אלף ₪ – אין יותר זכאות, והחכם עיניו בראשו.





















יישר כוח על הטורים המעניינים
יש צפי לאישור חוקי של טאבו משותף ?
והאם בעלות על שליש דירה משפיע על הסיוע בשכר דירה ?
א) תדוה
ב) גם כשזה יקרה זה לא יהיה קל ונגיש. רוב הטאבו-משותפים יישארו ככה עוד הרבה שנים וזה לא נורא.
ג) בדרך כלל הכללים דומים.
תודה רבה על הכתבות המחכימות
אולי תגיד בכמה יעלה אחרי המלחמה בשביל לדעת האם שווה עכשיו,
וכן באם תוכל לעזור להרבה אברכים צעירים שרוצים לעשות קבוצת רוכשים שזה מוזיל את העלויות, אבל לגבי המיסים הרי שאין חילוק בין דירה ראשונה לשניה הוי אומר שגם אם אין לך שום דירה תצטרך לשלם מס רכישה כמו כולם, מדוע א’’א לעשות ג’’כ בקרקע שעד סכום מסוים לכל מחזיק בקרקע שאין לו דירה שיהיה פטור ממס
אודה לך מאוד על תגובה