בשבוע שעבר כתבתי איזה שורה על השקעות בS&P500, הנושא אוזכר באופן אגבי תוך ציון שאין לי מושג בתחום ושמעולם לא השקעתי שם ולא נגעתי בזה. למרבה הפלא דווקא המשפט הזה הביא המון תגובות, חלקם מתלוצצים ("בא אלינו לשטיבלאך, חמש דקות בקאווע שטיבל ואתה יוצא פרופסור") ורובם באמת מבקשים לקבל מידע אובייקטיבי לאור כל הפרסומים. מוזר אגב שמבקשים מידע ממי שכתב במפורש שאין לו מידע, אבל ביקשו יפה אז ננסה, ובלי אף מילה על המגרשים שאנחנו משווקים בירוחם.
ובכן, עשיתי השבוע שני דברים חדשים, חוויות מרגשות שברצוני לשתף את עשרת קוראיי. הדבר הראשון זה לכתוב על נושא שאין לי שמץ של מושג בו, הדבר השני שהוא פתרון לראשון: לבקש מהמחשב שיכתוב עבורי במה עדיף להשקיע, התוצאות לפניכם והן מרשימות מאוד, לא נגעתי, רק קיצרתי והתאמתי [בסוגריים מרובעות]:
מהן מניות S&P? S&P Standard & Poor's 500, הוא מדד שוק המניות העוקב אחר 500 חברות גדולות הנסחרות בבורסות בארצות הברית. חברות אלה נבחרות על בסיס שווי שוק, נזילות וייצוג ענפי, מה שהופך את S&P 500 לשיקוף רחב של הכלכלה האמריקאית הכוללת.
[בשלב הראשון המחשב מונה את יתרונות המנייה בניגוד לנדל"ן]
גיוון: מדד S&P 500 כולל חברות ממגזרים שונים כגון טכנולוגיה, בריאות, פיננסים ומוצרי צריכה. פיזור זה יכול להפחית את הסיכון הכרוך בהשקעה בענף אחד.
נזילות: מניות ב-S&P 500 נזילות מאוד, כלומר ניתן לקנות ולמכור אותן במהירות מבלי להשפיע באופן משמעותי על מחיר המניה [בניגוד לנדל"ן שלוקח זמן לקנות ולמכור].
פוטנציאל צמיחה: היסטורית, מדד S&P 500 סיפק צמיחה משמעותית בטווח הארוך. במהלך העשורים האחרונים, הוא הניב תשואה שנתית ממוצעת של כ -10%, אם כי זה יכול להשתנות בהתאם לתנאים הכלכליים.
דיבידנדים: חברות רבות במדד S&P 500 משלמות דיבידנדים, ומספקות למשקיעים זרם הכנסה קבוע בנוסף לעליית ההון הפוטנציאלית.
[כעת המחשב עובר ליתרונות עיקריים של השקעות נדל"ן]:
נכס מוחשי: נדל"ן הוא נכס פיזי שניתן לראות ולגעת בו. מוחשיות זו מספקת לעתים קרובות תחושת ביטחון למשקיעים.
יצירת הכנסה [משכירות]: נכסים מניבים יכולים לספק זרם הכנסה קבוע באמצעות תשלומי שכר דירה. זה יכול להיות אטרקטיבי במיוחד עבור משקיעים המחפשים תזרים מזומנים קבוע.
עליית ערך: לאורך זמן, הנדל"ן נוטה לעלות בערכו. ייסוף זה יכול להניב תשואות משמעותיות, במיוחד באזורי הביקוש.
הטבות מס: משקיעי נדל"ן נהנים לעתים קרובות מניכויי מס על ריבית משכנתא, ארנונה ופחת.
[מכאן מגיע המחשב לשאלת המיליון שקל: מה עדיף, מניות S&P או נדל"ן?]
הבחירה בין מניות S&P לנדל"ן תלויה ביעדי השקעה אישיים, סובלנות ונסיבות אישיות. מי שמחפש פוטנציאל צמיחה גבוה ומוכן לקבל תנודתיות גבוהה יותר עשוי להעדיף מניות S&P. הביצועים ההיסטוריים של S&P 500 מצביעים על תשואות משמעותיות לטווח ארוך. אך משקיעים המחפשים הכנסה קבועה ותנודתיות נמוכה יותר עשויים לנטות לכיוון הנדל"ן.
[לסיום המחשב מציע פשרה מצויינת, אפשר למנותו לא רק ליועץ אלא גם למגשר]
העצה היא לגוון: גישה מאוזנת, המשלבת מניות S&P ונדל"ן, יכולה להציע את היתרונות של שני סוגי הנכסים. אסטרטגיה זו יכולה לסייע בהפחתת סיכונים ולנצל את נקודות החוזק של כל סוג השקעה.
עד כאן דברי המחשב.
אודה ואבוש, כאשר קבלתי את התשובה האלקטרונית המנומקת חשתי פעמיים מיותר, פעם ראשונה משום שלא צריכים אותי בכדי להתייעץ אלא אפשר לקבל הכל במהירות ובדיוק, ופעם שנייה שכבר לא צריכים כותבי טורים, בעיקרון יכול כל אחד לבחור נושא ולתת למחשב לכתוב במקומו. התוצאה כפי שראיתם היא מצוינת, ואם כבר לא צריכים אותי לא כיועץ ולא ככותב אז איך תהיה לי פרנסה?!
אלא שנזכרתי שברוך השם במת הכתיבה היא חרדית וכך גם עשרת קוראיי, מה שאומר שהמחשב, עם כל יתרונותיו, לא יכול להתאים את עצמו לקהל שלנו שפועל מחוץ לכללי המשחק ובהלך מחשבה אחר מאשר מומחי הגוגל.
ולענייננו:
אילו השאלה היא עבור ג'ורג' מאלבמה או אפילו גיא מתל אביב, שרוצה לדעת היכן יוכל למקסם את תאוות הממון שלו, ייתכן שהייעוץ של המחשב יכול להיות מדויק עבורו.
אך אצלינו ההשקעות הן משהו אחר לגמרי, איננו רודפים אחר הממון במובן המקובל, אלא עיקר מטרתנו, כמובן לאחר צרכי הקיום וחיים נוחים ככל האפשר כמו כולם, היא שתהיה לנו אפשרות להעניק לצאצאינו קורת גג מתאימה לצרכי הגידול הרוחני והגשמי שלהם, ולעזור להם להקים בתים של תורה ויראה.
לצורך כך אנחנו משקיעים בנדל"ן, קונים דירות ומוכרים על מנת לקנות אחרת וכן הלאה, עד שאנחנו מצליחים בעזרתו יתברך לצבור די הון עבור דירה לילד אחד ועוד אחד, כמאמר החכם: עוד יותר טוב ועוד יותר טוב ותמיד רק טוב.
אם זאת הכוונה ולשם אנו חותרים, איני מוצא טעם להשקיע בעניין שאינו נדל"ן, משום שאם כל הצורך שלנו בממון הוא בכדי לרכוש נדל"ן אז עדיף שהמנייה, ובמקרה שלנו דירה, תהיה צמודה למדד שאנחנו זקוקים לו, אם ינסקו מחירי הדירות ב30% אנחנו איתם ואם יצללו ב30% (איני יודע מה עדיף לי בתור אבא ומשקיע בו זמנית) נהיה שם גם.
לעומת זאת, אם אנחנו משקיעים במנייה טובה, ולפי עניות דעתו של המחשב האס.אנד.פי 500 הזה נראה באמת הטוב ביותר למשקיע הסולידי, כי אז ייתכן שהמנייה תעלה ברמה טובה אך לא באותו אופן שאנחנו צריכים עבור הדירה.
ולא רק בהשקעה במניות יש את החשש הזה אלא אפילו בהשקעות נדל"ן, אם הן בחו"ל, גם אם הן מוצלחות מאוד, הן יכולות אולי להעשיר את המשקיע, אך אינן קשורות לקורת הגג שבסוף רוצים לקנות בכסף הזה.
מעשה שהווה להמחשת העניין: חבר שלי (חרדי כמובן, יש לי מכרים רבים מכל הסוגים, אך אין לי חברים מחוץ למסגרת) גייס הון ממשקיעים (חרדים כמובן) לצרכי השקעות נדל"ן בלונדון, עבודה נפלאה עם נתונים מצויינים אך למעשה בכיס לא הגיע הרבה. ההשקעה הצליחה מאוד, אך המשקיעים הפסידו הכל.
הא כיצד? כאשר הם השקיעו את הכספים שער הלירה היה בשמיים והתקרב לשישה שקלים (זה עצמו נפילה: בימי שנוררותי במנצ'סטר, השער היה מעל שמונה ₪) וכאשר הפרויקט הושלם השער ירד לארבעה שקלים, כלומר נומינלית היה רווח דרמטי של שלושים אחוזים, אך בפועל בתוספת עמלות ההמרה מדובר בהפסד, אילו היו קונים דירה בארץ באותה תקופה, ולא משנה איפה, היו מרוויחים נומינלית פחות אך כל שקל היה שקל.
ולא רק השקעות בחו"ל, אלא אפילו השקעות כאן בארץ במקומות שרגל שומרת מצוות לא תדרוך שם עד ביאת המשיח, גם מרגיש לי קצת חו"ל ולא קשור לנישואי הילדים אלא השקעה כספית גרידא.
אגב, זו גם הסיבה שמעולם לא ראיתם כאן דחיפה (אולי המלצה כללית אך לא יותר מכך) לרוץ לקנות דירות באזורים חילוניים, איני רואה כל טעם ברכישת קרקע מגיא, בניית מגדל של מחללי שבת לכתחילה בארץ הקודש (אי אפשר להשקיע בקומה 12 בהרצליה ולעצום עיניים) ומכירתה לתומר ברווח כלשהו. זה נראה לי אפעס חורג מכללי ההשתדלעס לנישואי ילדינו, אך ייתכן שדעת בעלי בתים שלי טועה כרגיל, וכל אחד ישאל ברבו.
לסיום: דברתי רק מהרגשת הלב, למעשה אין שום פסול ברווח ממוני ורצון להתעשר בפני עצמו, ויש מתווכים ישרים וטובים שמביאים עסקאות כאלו ומניבים למשקעיהם רווחים נאים מאוד, וכל הנוטל עצה מהזקנים אינו נכשל.





















נהניתי מאוד
ככל שאתה מרוויח בכדי לקנות דירות ולשדרגן אשרייך..
ככל שאתה אמור לצמצם פערים.. משתמע כי עצת אחיטופל היא ולא עצת הזקנים להצמיד למדד הדירות.. חודש טוב!
קשה לך לצאת מאזור הנוחות שלך ולכן אתה מתעקש על נדלן .הרבה יותר טוב להרוויח 10 אחוז שנתי ובסוף לקנות דירה! וזה פשוט לכל מי שאינו מוטה ע׳׳י שיקולים זרים
צודק בהחלט.
היום הנדלן זה שוק שמתאים לבעלי הון,
ועולם ההשקעות מתאים לכל אחד
אבל צריך לקחת בחשבון שבמניות יש 25% רווח הון, בדירה יש מס שבח במכירה שיכול להיפרס על 4 שנים אחורה וגם על השכירות של הדירה אין מס ( עד סכום מסויים).
מצד שני יש גם מס רכישה לא קטן…
ממש מפליא אותי הכישורים הנדירים שלך, אני מכיר אותך מאז נעוריך וילדותך, מאז קריאת "ים סוף" תמיד היית שקט צנוע, לא אהבת להתבלט, אף פעם לא חלמנו שתחת מעטה של מופנם ושקט חבויים כישרונות נדירים, עדיך לגדולות, אתה עוד תגיע גבוה מאוד, שתזכה לקדש שם שמים בדרך התורה והחסידות
אכן התפללנו בזיכרון יחיאל ואז כבר ניתן היה להבחין שמדובר באישיות כשרונית עם חוש צדק נדיר
העניין פשוט משכירות לאחר תשלום המשכנתא נשאר קצת כסף בכיס להנאה בילוי מסעדה קופסת סיגריות נהנים מהרווח . מרווח בבורסה הכסף לא ממומש ברגע הנתון אלא תמיד בהמתנה והרגע למעשה לא מגיע . כולם נהנים מהרווח על הנייר הלא ממומש וממשיכים עוד ועוד והרגע לממוש למעשה לא מגיע
הכל טוב ויפה אבל לא לקחת בחשבון את הריבית דריבית שלטווח ארוך מביא הרבה יותר מנדלן לכאורה
זה באמת מתאים יותר לצעירים שיש להם הרבה זמן בשביל להוציא את הכסף ולא לטווח המיידי
סיכמת את העניין בצורה הכי טובה שיכול לעשות אחד שאינו מבין בתחום אבל אולי כדאי לשאול אחד שבאמת מומחה לתחום של שוק ההון ולהשוות ?