צילום מסך

סיפור מוזר: המקל המופלא שלימד תורה את היהודי הזקן מהגליל

איך יכול מקל ללמד יהודי זקן? מדוע לא שמעו עם ישראל הד כאשר דיבר אליהם ה' בעת מתן תורה? מה היה חריג בשעון של החוזה מלובלין - ואיך כל זה מתקשר לט"ו באב, שלא היו ימים טובים לישראל מיום זה? • מאמר לפרשת השבוע

כתבות נוספות בנושא:

הרה"ק רבי ישראל מרוז'ין, היה מעודד לספר סיפורי צדיקים, שכן על ידי כך, ניתן להתחזק באמונה בה' ובמשה עבדו. פעם אחת שאל, כיצד ייתכן שיהיה עדיין כח הבחירה בעולם, אנשים יוכלו לבחור לעשות רע, אחרי שצדיקים גדולים יעשו מופתים, ויתברר כי ה' הוא האלוקים בשמיים ממעל ועל הארץ מתחת?

ענה הרה"ק מרוז'ין, כי לכן הקב"ה נותן כח גם לאלו שאינם צדיקים גמורים לעשות מופתים – ובכך הבחירה של האדם. האם להאמין בצדיק, או שמא חלילה להיפך.

עוד התבטא באחד הפעמים, כי לפני ביאת המשיח, המצב יהיה קשה כל כך עד שאם יהיו עשרה יהודים שיאמינו במקל – המקל יעשה להם מופתים.

אך הפעם נדון על מקל מוזר אחר. הגמרא בירושלמי, מסכת נדרים פרק ט' הלכה א', מספרת על נדר שלא הצליחו להתיר, עד שהגיע יהודי זקן מהגליל, ויש האומרים כי מדובר היה ברבי שמעון בן אלעזר, והוא מצא פתרון כיצד להתיר את הנדר.

שאלו אותו חכמים: "מנא לך הדא?", מניין אתה יודע דין זה, כיצד להתחכם ובאמצעות שאלות שונות לגרום ליהודי שנדר להסביר כיצד הוא מתחרט, וכך להתיר לו את הנדר. הגמרא מביאה שם גירסאות שונות לתשובתו.

תשובה אחת מפליאה במיוחד: "מקלו של ר' מאיר היתה בידי והיא מלמדת לי דעה". הוא היה תלמידו של רבי מאיר, קיבל ממנו את המקל עליו נשען, והמקל היה מלמד אותו.

***

דבר ראשון ניתן ללמוד מהסיפור הזה, על חשיבות תשמישיהם של גדולי ישראל.

בתחילת השבוע, ציינו את צום תשעה באב. בשבת החולפת, בתאריך תשעה באב, היה יום הילולת הרה"ק ה'חוזה מלובלין' זיע"א.

מספרים כי פעם אחת נסע הרה"ק רבי ישכר דב מרדושיץ זצוק"ל בדרכים, ונכנס ללון בפונדק אחד – אך שנתו נדדה מעליו. הוא לא הצליח להירדם. השעון שהיה תלוי מעל מיטתו הפריע את מנוחתו.

ביקש האדמו"ר מבעל הפונדק לדעת של מי היה השעון, וכעבור בדיקה ודרישה התברר כי הוא היה שייך לחוזה מלובלין, ממנו עבר בירושה לאחר פטירתו לאחד מנכדיו, שנאלץ למכור את השעון לבעל הפונדק מחמת עוניו, כדי להביא הביתה אוכל לילדים.

הסביר הרה"ק מרדושיץ: "אכן נודע הדבר. כל שעון, מתקתק בעצבות משנייה לשנייה. עוד שעה חלפה, והנה מתקרב יום מותך. אתה צועד לעבר הקבר שלך למנוחת עולמים… לא כן שעונו של החוזה – זהו שעון המתקתק בשמחה משנייה לשנייה – הנה אנחנו מתקרבים לגאולה! משיח כבר בפתח!. וזה הפריע לשינת הלילה שלי".

אך מהיכן הכח לחפציהם של הצדיקים?

***

השבוע, אנחנו קוראים בפרשת 'ואתחנן' על קבלת התורה. "הקריאה מעוררת את הזמן", מלמד אותנו הבעל שם טוב הקדוש, כך שכאשר נקרא בתורה את עשרת הדיברות, נתאחד כאיש אחד בלב אחד, בתפילה שנזכה לישועות שראינו אז, ונראהו שוב עין בעין בשובו אל נווהו.

משה רבינו מסיים את עשרת הדיברות ואומר לבני ישראל: "את הדברים האלה דבר ה' אל כל קהלכם בהר מתוך האש הענן והערפל קול גדול ולא יסף ויכתבם על שני לחת אבנים ויתנם אלי".

על המילים "קול גדול ולא יוסף", מביא המדרש מספר פירושים. אחד מהם: לא היה בת קול. המילים נשמעו, ללא הד חוזר. בדרך העולם, אדם קורא בקול – ושומע הד. במתן תורה, זה לא קרה.

כדי להבין את משמעות השינוי, ננסה להבין תחילה כיצד נוצר הד: אדם מדבר, אך הקול מתנגש בקיר – ולא מצליח לחדור דרכו, ולכן חוזר "בת קול", תולדה של הקול, הנשמע כמו הד. במתן תורה, קולו של הקב"ה לא חזר, שכן הוא נספג בבריאה. הקול חדר לתוך מציאות העולם, וכל חלקי הבריאה, החי, הצומח והדומם ספגו את הקול האלוקי והושפעו מעשרת הדיברות.

למעשה, אומר הרבי מליובאוויטש, זה לא היה מאורע חד-פעמי. כל פעם שיהודי לומד תורה, חודר קול התורה אל המציאות הגשמית סביבו. חז"ל אכן מלמדים אותנו כי לעתיד לבוא, "קורות ביתו של אדם מעידין עליו".

מכאן אנו לומדים את כוחה של התורה, שגם מקל שספג את תורתו של רבי מאיר יכול ללמד דעה את היהודי הזקן מהגליל. למרות שבטבע העולם הוא נראה גשמי לעיננו ובלי קשר רוחני, עם זאת – התורה, חכמתו של הקב"ה, חודרת גם לתוך העולם הזה הגשמי, ומשנה אותו.

***

באותו שבוע של קריאת מתן תורה בפרשת השבוע, אנו מציינים גם את ט"ו באב. חז"ל אומרים לנו כי "לא היו ימים טובים לישראל כחמישה עשר באב וכיום הכיפורים". הגמרא בסוף מסכת תענית שואלת, מילא יום כיפור – יום בו הקב"ה מוחל וסולח לנו על כל עוונותינו, אך מה מיוחד בט"ו באב?

הגמרא מביאה מספר תשובות: הותרו השבטים להתחתן אלו עם אלו; הותר שבט בנימין לבוא בקהל; כלו מתי מדבר; ביטל הושע בן אלה את המחסומים שהציב ירבעם בן נבט; קברו את הרוגי ביתר – ולסיום, הפסיקו לכרות עצים למערכה.

מילא שהתירו להתחתן עם ישראל כולו – במעשה של בנות צלפחד, שהתירו להתחתן עם שבט בנימין – אחרי המעשה הנורא בעקבותיו החרימו אותם, שהפסיקו למות כל יוצאי מצרים – כפי שנגזר עליהם בחטא המרגלים בתשעה באב, שביטל הושע בן אלה את המחסומים של ירבעם בן נבט – שרצה למנוע מיהודים לעלות לבית המקדש, שקברו את הרוגי ביתר – שנהרגו במרד הגדול אחרי חורבן הבית ולא התירו לקבור אותם מספר שנים ובכל זאת לא הסריחו. מילא אירועים אלו ניתן להבין את השמחה הגדולה.

אך מה משמח בעובדה שהפסיקו לכרות עצים למערכה, כי השמש כבר לא קודחת בחום נוראי כל כך כפי שהיה מתחילת הקיץ, וכעת אנו חוששים כי לתוך העצים הלחים ייכנסו תולעים ויפסלו אותם?

עונה הגמרא: "מכאן ואילך דמוסיף יוסיף ודלא מוסיף יאסף. מאי יאסף? אמר רב יוסף תקבריה אימיה". רש"י מסביר כי "מחמשה עשר באב ואילך דמוסיף לילות על הימים לעסוק בתורה – יוסיף חיים על חייו. ומי שלא יוסיף לעסוק בתורה בלילות – ימות בלא עיתו".

כאשר אנחנו בימים בהם מבטיחים לנו חז"ל כי המוסיף בלימוד תורה יוסיפו על חייו – ומאן דיהיב חיי יהיב מזוני, קוראים בתורה על מתן תורה ועל השינוי שעושה התורה בעולם, זהו הזמן לקיים את הוראות חז"ל להוסיף בלימוד התורה, להיות מאלו "העומדים בבית ה' בלילות", עליהם נכתב בגמרא ב'מנחות': " מאי בלילות א"ר יוחנן אלו ת"ח העוסקים בתורה בלילה מעלה עליהן הכתוב כאילו עסוקים בעבודה", בעבודת בית המקדש, עליו התאבלנו והשבוע בהפטרה נתחיל את הנחמה, בתפילה שנזכה לראות בבניינו, במהרה בימינו.

למאמרים נוספים של שלומי זייבלד – לחצו כאן

מצאתם טעות בכתבה? דווחו לנו >

4 תגובות
הכי מדורגות
חדשות ביותר ישנות ביותר
Inline Feedbacks
הצג את כל התגובות

חזק וברוך, מחזק מאד

וואו יפה מאוד ומעורר השראה תודה רבה !

גישה מעניינת, מאוד חסידי, פחות תורני

very nice

כתבות חדשות באתר

בזמן שמחירי המשלוחים עולים ברשתות השיווק, יש מי ששומרים על המחיר
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
חשש לביטולי טיסות המוניים: עשרות מטוסי תדלוק אמריקניים צפויים לנחות בנתב"ג
היערכות בישראל: הסיכוי להסלמה מול איראן גבר משמעותית
מעיין הישועות של האר"י הקדוש נפתח מחדש: התפילה הנדירה של המקובל הירושלמי
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
נבדק האם שוגר מאיראן: כלי טיס בלתי מאויש יורט במרחב גבול סוריה 
הרמטכ"ל זמיר: "ערוכים לחזרה מיידית ללחימה" בעקבות הירי לעקבה
מודיעין עילית: הסתיימו ימי השבעה – שמונה יתומים שבו לבית ריק
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
שינוי מסלול ל"צעדת האלפים לעזה": העצרת תתקיים בחוף זיקים
צה"ל השמיד במהלך הלילה תשתיות טרור של חמאס ברצועת עזה
ה' באב: ישועות לרוב בקבר האריז"ל בראשות רבי אלימלך בידרמן
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
דובר צה''ל: שברי מיירט נפלו סמוך לאילת; אין נפגעים ולא נגרם נזק
הסכם הגרעין החשאי של וושינגטון וריאד: טראמפ מאפשר לסעודים להעשיר אורניום

הכתבות המעניינות ביותר

בפעם השנייה בתוך חודש ימים: האדמו"ר מגור יגיע לעצרת מול כלא 10
הגר"ד לנדו במתקפה חריפה נגד הכיפות הסרוגות: "עושים מלחמות לכבוד המדינה, זה רצח ממש"
המטה הלאומי לבינה מלאכותית מחפש את האתגרים הלאומיים שישנו את חיינו
מכרז שנאמד במאות מיליוני שקלים: רשות שדות התעופה מחפשת מפעיל חדש למערך החניה
הילולת האר'י הקדוש זיע"א • הרב נתנאל אביסרור
נתב''ג: טיסת בלו בירד לאיטליה חזרה לישראל לאחר שדייל נפצע
גדולי התורה בארה"ב נפעמו מרמת הלימודים של תלמידי הישיבה לצעירים במוסקבה
אבל בעולם התורה: הגאון רבי יוסף צבי גפן זצוק"ל הלך לעולמו
בשל ליקויים חמורים: משרד הבריאות הורה על סגירה מיידית של מכון בבני ברק
וואטסאפ

חדש באתר

.
בפעם השנייה בתוך חודש ימים: האדמו"ר מגור יגיע לעצרת מול כלא 10
.
חשש לביטולי טיסות המוניים: עשרות מטוסי תדלוק אמריקניים צפויים לנחות בנתב"ג
.
הגר"ד לנדו במתקפה חריפה נגד הכיפות הסרוגות: "עושים מלחמות לכבוד המדינה, זה רצח ממש"
.
היערכות בישראל: הסיכוי להסלמה מול איראן גבר משמעותית

המיוחדים

קיפקעס | מי יקח קרדיט אחרי הכישלון ומי נעדר מהמחאה?
קיפקעס | מי יקח קרדיט אחרי הכישלון ומי נעדר מהמחאה?
צילום מסך 2026-06-18 022446
הרבי מליובאוויטש עצר אותי ושאל שאלה ששינתה את חיי | ראיון מרתק
WhatsApp Image 2026-06-11 at 09.35
בוגרת הפרקליטות יוצאת למלחמה: "המדינה מענישה נשים חרדיות בגלל בעליהן"
WhatsApp Image 2026-06-08 at 10.08
רעידת אדמה משפטית: בוגרת הפרקליטות יוצאת למאבק נגד סנקציות הדיור - ומאיימת בבג"ץ

גלריות

גדולי התורה בארה_ב נפעמו מרמת הלימודים של תלמידי הישיבה לצעירים במוסקב ( (47)
גדולי התורה בארה"ב נפעמו מרמת הלימודים של תלמידי הישיבה לצעירים במוסקבה
האדמו''ר מטשארנאביל בתפילה בציון חמיו הגרא''מ רוטנר צילום שימי פ
האדמו"ר מטשארנאביל בתפילה בציון חמיו הגרא"מ רוטנר זצ"ל
שמחת הווארט לנין האדמו''ר ממשכנות הרועים ונכד האדמו''ר מטעמשוואר צילום שימי פ
שמחת הווארט לנין האדמו"ר ממשכנות הרועים ונכד האדמו"ר מטעמשוואר
חלוקת פרסים ותעודת לתלמידים בת''ת 'דרכי אבות צאנז חיפה (33)
חלוקת פרסים ותעודת לתלמידים המצטיינים עמלי התורה בת"ת 'דרכי אבות' צאנז חיפה

עיתוני היום

וַיְהִי בֹקֶר יוֹם אֶחָד • כותרות העיתונים – ה' באב ה’תשפ”ו
וַיְהִי בֹקֶר יוֹם אֶחָד • כותרות העיתונים – ה' באב ה’תשפ”ו

התחברות למשתמש פרימיום

ברוכים הבאים!

לגלישה באתר נקי מפרסומות קופצות ובאנרים, היכנסו באמצעות חשבון הגוגל שלכם.

דיווח על סרטון

מה ברצונך למצוא?

יש לך משהו דחוף לומר לנו?

הדואר
האדום

צירוף קובץ עד גודל של 5 מגה
Hide picture