מקרון. צילום: הדס פרוש, פלאש 90

מתווך בין-לאומי או פתי של פוטין? הנשיא שמנסה למנוע מלחמה באירופה

5 שנים אחרי שפרץ לעולם עם אפס ניסיון, רגע לפני בחירות בארצו, נשיא צרפת מקרון מנסה למצב את עצמו כמנהיג אירופה • בינתיים נראה שהוא כבר נפל פעמיים בתוך שבועיים בפחים שטומן לו פוטין - וגם הושפל בפגישה על שולחן ארוך

כתבות נוספות בנושא:

ביום שני לפנות בוקר השתררה בעולם לרגע קט רגש של תקווה – אולי המלחמה הכוללת באירופה שנראת בלתי נמנעת, תימנע. השושבין של רגעי התקווה, שהתמוגגו די מהר, היה נשיא צרפת עמנואל מקרון.

ארמון האליזה מסר בהודעה לילית כי נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין הסכימו להיפגש זה עם זה לוועידת פסגה, בתיווכו של מקרון. הבית הלבן אישר את ההודעה ומסר כי הנשיא ביידן הסכים עקרונית לקיים פסגה עם פוטין בתיווכה של צרפת, אך הדגישו שמפגש שכזה יתקיים רק אם רוסיה לא תפלוש עד אז לאוקראינה.

זאת לא הפעם הראשונה שמקרון מאמין שיצליח למנוע את המלחמה. לפני שבועיים אמר כי נשיא רוסיה הבטיח לו שלא יגרום להסלמה בגבול של רוסיה עם אוקראינה. "הוא לא ייזום הסלמה. אני חושב שזה חשוב", הצהיר מקרון במסיבת העיתונאים עם זלנסקי. לדבריו אז, הוא מאמין שניתן לנקוט צעדים שיביאו לרגיעה, וקרא לצדדים לגלות איפוק.

למעשה, מקרון, שצפוי להתמודד באפריל על כהונה שנייה כנשיא צרפת, מנסה להפוך למתווך הראשי בין רוסיה למערב בעניין המשבר האוקראיני, וארצו השמיעה בשבועות האחרונים בכמה הזדמנויות סקפטיות בנוגע להערכות של ארה"ב ובריטניה שרוסיה עומדת לפלוש לאוקראינה "בכל רגע".

מקרון, פוטין והשולחן הגדול. צילום: הקרמלין

כשבוריס ג'ונסון ובעיקר ג'ו ביידן הכריזו כבר בשבוע שעבר ש"הפלישה לאוקראינה יכולה לקרות בכל רגע" והחלו לפנות את אזרחיהם מהמדינה, קרא משרד החוץ בפריז לצרפתים לחזור הביתה רק ביום שבת – והכריז בראשון כי "אלו המאמצים האחרונים האפשריים והנחוצים כדי למנוע עימות ממדרגה ראשונה באירופה", למרות שהרכבת כבר יצאה מהתחנה.

כתבת ידיעות אחרונות בצרפת, תמר שבק, מציינת כי "במשך כל שנות כהונתה, בין 2005 ל-2021, הייתה קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל "הבורר" של אירופה. מקרון היה לצידה מאז כניסתו לתפקיד במאי 2017 והתכוון לרשת אותה. נשיאי האיחוד ומועצת אירופה מתקשים להיות הקיטור של רכבת ההרים האירופית, על 27 קרונותיה – ומישהו צריך להיות הבוס. מקרון רוצה להיות המנהיג הזה. לזכותו יאמר שהוא היחיד שמנסה לייצג את האינטרסים האירופיים בעולם".

"מקרון קיווה להגיע להתמודדות בבחירות לנשיאות צרפת, שיתקיימו ב-10 וב-24 באפריל, כשהוא אפוף בהילת מנהיג אירופה. לצרפת מסורת עתיקת יומין של דיפלומטיה בינלאומית, ואזרחיה אוהבים להרגיש שהנשיא שלהם הוא דמות מוערכת בעולם. כעת מקרון הפך לנשיא של קרא נכון את המפה, והפקיר את השיחה על ענייני הפנים למתחריו בבחירות. מקרון אמנם מוביל בסקרים בהפרש ניכר, אך יצטרך לעבוד קשה יותר – בתקווה שהמלחמה בין אוקראינה לרוסיה לא תמוטט את הכלכלה העולמית, והרוחות הרעות שמנשבות ממוסקבה לא יזניקו את הימין הקיצוני מעלה מעלה בבחירות".

נחת בפוליטיקה

מקרון נחת לפני 5 שנים לפוליטיקה משום מקום. הוא נבחר לנשיאות, בגיל 39, במסגרת מערכת הבחירות הראשונה בחייו, והפך לנשיא הצעיר ביותר בתולדות הרפובליקה הצרפתית וראש המדינה הצרפתית הצעיר ביותר מאז נפוליאון בונפרטה.

מקרון התחל את עבדותו בשירות הציבורי כמפקח במשרד הכלכלה הצרפתי, לפני 18 שנה. בהמשך מונה לאחראי על הגשת דוחות לוועדה המיועדת לשפר את צמיחת הכלכלה בצרפת, אבל מאחור יותר העדיף לעבור לשוק הפרטי, ושילם בשביל זה 50,000 אירו, כדי לבטל את חוזהו הממשלתי. בשנת 2008 החל לעבוד אצל משפחת הבנקאים היהודית רוטשילד ומהר מאוד טיפס במעלה הסולם והפך למיליונר (הרוויח 2.4 מיליון אירו בשנים 2012-2011).

מקרון וזלנסקי. צילום: ארמון האליזה

אחרי שהתבסס כבנקאי השקעות בעמדה יוקרתית, חזר לעדייה הציבורית כסגן מזכיר בארמון האליזה, שם שימש כיועץ מיוחד לנשיא פרנסואה הולנד. לפני 8 שנים מונה לשר הכלכלה בממשלתו של מנואל ואלס, ותוך שנתיים התפטר מהממשלה על מנת להתמודד בבחירות לנשיאות. הוא ניצח בסיבוב השני של הבחירות לנשיאות צרפת 2017 את מרין לה פן, מועמדת החזית הלאומית, כשגרף 66.1% מהקולות וניצח ב-99 מחוזות צרפת מתוך 101.

יש שיתלו את התנהלותו ברגשי נחיתות וניסיון להוכיח לצרפת ולעולם שהוא יכול. בימין ובשמאל הצרפתי התייחסו בביטול להתמודדות שלו לנשיאות צרפת וחשבו שמדובר בצעד משוגע מבחינתו בגלל גילו הצעיר, חוסר ניסיונו והעובדה שמעולם לא נבחר למשרה ציבורית. פרשנים בצרפת העריכו שהמועמדות של מקרון לא תחזיק מעמד זמן רב ושגם אם יישאר במרוץ לארמון האליזה, לא יהיה לו יותר מדי סיכוי משום שאינו אלא תיבה ריקה מתוכן שמלאה בעיקר ברעיונות עמומים.

ההתערבות בבחירות

אם מדברים על האפשרות שפוטין משתמש במקרון, יש שיגידו אף כ"אדיוט שימושי", אז מעניין להזכיר שברוסיה חששו מבחירתו. הם ניהלו נגדו קמפיין במהלך הבחירות בצרפת, כפי שניסו לעשות בארצות הברית להילרי קלינטון. אחת העלילות שפורסמו בגדול באתר החדשות הרוסי "ספוטניק" (כן, זה גם כלי תקשורת ברוסיה וגם השם של החיסון שלהם נגד נגיף הקורנה) דיברה על כך שהוא למעשה סוכן ועושה דברם של הבנקים הגדולים בארצות הברית, לאור עבודתו בבנק רוטשילד.

כבר בנאום ההשבעה שלו, לפני כארבע וחצי שנים, מקרון סימן את עצמו כמנהיג אירופה. "אירופה והעולם כולו זקוקים לצרפת חזקה", אמר אז הנשיא הטרי במבט נחוש. אגב, אחרי שבריטניה השלימה את הליך עזיבת האיחוד האירופי ב-2019, צרפת הפכה למדינה היחידה באיחוד האירופי המחזיקה בנשק גרעיני. היא גם המדינה היחידה באיחוד שיש לה זכות וטו ומושב קבוע במועצת הביטחון של האו"ם.

בפסגת ה-G7

במסגרת מלחמת האזרחים השנייה בלוב, שהייתה למעשה מלחמת פרוקסי בין טורקיה ורוסיה, צרפת תחת מקרון צידדה ברוסיה ותמכה בכוחות "בית הנבחרים" תחת פיקודו של פילדמרשל ח'ליפה חפתר. מלבד שיתוף הפעולה בלוב, יחסי צרפת–רוסיה נותרו מתוחים בכל הנוגע למלחמה באוקראינה.

זה לא הנושא היחיד בו מקרון דוחף את עצמו. במהלך הקמפיין הוא ביקש לחזק את מעמדו הבינלאומי וביקר בלבנון, שם נפגש עם הנשיא המקומי מישל עון ועם ראש הממשלה דאז סעד אל-חרירי ודן עמם בנושאים אזוריים.

אחרי הפיצוץ בנמל ביירות ביקר פעמיים בארץ הארזים בתוך פחות מחודש. בביקור הראשון הוא ערך סיור רגלי ברחובות העיר ותקף בחריפות את השחיתות הפוליטית בלבנון. בביקור השני היה מעורב במינוי לראשות ממשלת של לבנון מוסטפא אדיב (מינוי שכשל), והפוליטיקאים הלבנונים התייצבו לפני מקרון כדי ליישם את הרפורמות שמוביל הנשיא הצרפתי.

מצאתם טעות בכתבה? דווחו לנו >

כתבות חדשות באתר

מחר! מנהיג יהדות תימן יפקוד את הציון הקדוש בעג'ור
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
בזמן ביקור נשיא צרפת בדמשק: מכונית תופת התפוצצה סמוך למלון שלו
האיום של בג"ץ על פקידי הממשלה הצית מתקפה חריפה בקואליציה
טרגדיה במודיעין עילית: הרב אלעזר סאלם, נפטר לאחר שנות מחלה והותיר 8 יתומים
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
הראש"ל לדרעי: לא להתנגד לחוק התקשורת ולא לסכן את בני הישיבות
בג"ץ לממשלה: אי ציות - פגיעה חמורה בשלטון החוק; פקידים שלא יצייתו חשופים לתביעה
לראות בעיניים איך עץ הופך לארון קודש מפואר: סיור מאחורי הקלעים של אימפריית הריהוט מהצפון
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
עראקצ'י מגיב לטראמפ: לא נפתח במו"מ כל עוד נשמעים איומים נגדנו
הכנסת אישרה את פיצול חוק היועמ"ש; ועדת החוקה נערכת לאישורו הסופי
פתרון הדיור החרדי: החכמים מזהים את ההזדמנות במערב קריית גת
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
משאית דלק התהפכה בכביש 60 סמוך לשער בנימין; הנהג נפצע
עימות חריג סמוך לקלנדיה: לוחמי מג"ב ירו לעבר חשודים שתקפו אותם

הכתבות המעניינות ביותר

העתירו בתפלה: רבה הספרדי של העיר העתיקה נפצע קשה ופונה לבי"ח
הרמב"ם היומי • הלכות שביתת יו"ט פרק ו' • צפו
הרמב"ם היומי • הלכות שביתת יו''ט פרק ו' • צפו
השיעור היומי: הרב דוד חבושה • צפו
השיעור היומי: הרב דוד חבושה • צפו
וַיְהִי בֹקֶר יוֹם שְׁלִישִׁי • כותרות העיתונים – כ"ב בתמוז ה’תשפ”ו
וַיְהִי בֹקֶר יוֹם שְׁלִישִׁי • כותרות העיתונים – כ"ב בתמוז ה’תשפ”ו
בד"ה: הרב מנחם גולדשמיד זצ"ל, מחשובי קהילת "פרושים" בבית שמש
הפרה נוספת: משמרות המהפכה של איראן תקפו שתי ספינות סמוך למצר הורמוז
הגרלות "דירה בהנחה" - לא הפסדנו כלום / טור נדל"ן
משפט נתניהו: חוקר בתיק 4,000 הודה כי חוקר אחר השמיד חומרים
טראמפ מאיים: "הסכם או שנשמיד את התשתיות בשעה". איראן בתגובה: "דבר בכבוד"
וואטסאפ

חדש באתר

WhatsApp Image 2026-07-07 at 10.58
בזמן ביקור נשיא צרפת בדמשק: מכונית תופת התפוצצה סמוך למלון שלו
WhatsApp Image 2026-07-07 at 10.40
האיום של בג"ץ על פקידי הממשלה הצית מתקפה חריפה בקואליציה
MIDEAST ISRAEL POLITICS
הראש"ל לדרעי: לא להתנגד לחוק התקשורת ולא לסכן את בני הישיבות
8_b
העתירו בתפלה: רבה הספרדי של העיר העתיקה נפצע קשה ופונה לבי"ח

המיוחדים

קיפקעס | מי יקח קרדיט אחרי הכישלון ומי נעדר מהמחאה?
קיפקעס | מי יקח קרדיט אחרי הכישלון ומי נעדר מהמחאה?
צילום מסך 2026-06-18 022446
הרבי מליובאוויטש עצר אותי ושאל שאלה ששינתה את חיי | ראיון מרתק
WhatsApp Image 2026-06-11 at 09.35
בוגרת הפרקליטות יוצאת למלחמה: "המדינה מענישה נשים חרדיות בגלל בעליהן"
WhatsApp Image 2026-06-08 at 10.08
רעידת אדמה משפטית: בוגרת הפרקליטות יוצאת למאבק נגד סנקציות הדיור - ומאיימת בבג"ץ

גלריות

ישיבת רשב''י הגרמ''צ ברגמן מגבית (29)
בהתאסף ראשי עם: גדולי ישראל התייצבו לימינו של ראש הישיבה
הילולת האדמו''ר מנאראל ע''י בנו האדמו''ר מנאראל צילום יהודה פרקוביץ (5)
הילולת האדמו"ר מנאראל זצוק"ל • גלריה
רבי-נפתלי
עולם הדיינות לבש חג: עשרות רבנים, דיינים ומו"צים בחנוכת המשכן החדש של בית הדין 'נתיבות חיים' בירושלים
מעמד הצדעה היסטורי לרגל שמונה עשורים של גבורה ושליחות במוסקבה-3-001 (92)
מעמד הצדעה היסטורי לרגל שמונה עשורים של גבורה ושליחות במוסקבה

עיתוני היום

וַיְהִי בֹקֶר יוֹם שְׁלִישִׁי • כותרות העיתונים – כ"ב בתמוז ה’תשפ”ו
וַיְהִי בֹקֶר יוֹם שְׁלִישִׁי • כותרות העיתונים – כ"ב בתמוז ה’תשפ”ו

ברוכים הבאים!

לגלישה באתר נקי מפרסומות קופצות ובאנרים, היכנסו באמצעות חשבון הגוגל שלכם.

דיווח על סרטון

מה ברצונך למצוא?

יש לך משהו דחוף לומר לנו?

הדואר
האדום

צירוף קובץ עד גודל של 5 מגה
Hide picture