הפיצוצים בקייב, חרקוב ואודסה לאחר הכרזת המלחמה של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, ישראלים ויהודים במדינה מתארים מצב של כאוס באוקראינה. בהצלה אוקראינה אומרים הבוקר כי אין למעשה אפשרות להגיע לגבול.
"בשעות הבוקר קמנו למצב תחת אש נערכנו עם אוטובוסים מראש אבל כעת שורר כאוס כאן באוקראינה ואין נהג שמוכן ליסוע לכיוון הגבולות", מסרו בארגון והוסיפו: "אנחנו מרכזים את כלל המאמצים לארגן מספר אוטובוסים ככל שנוכל וייצאו מספר אוטובוסים מכיכר פושקינא תחת ליוי אבטחה".
שגריר ישראל באוקראינה מיכאל ברודסקי קרא בראיון ל'כאן רשת ב' כי "מי שיכול עצמאית להגיע לגבול המערבי ולחצות את הגבול שיעשה את זה. מי שלא יכול, שיגיע ללבוב לשגרירות ואנחנו נסייע לו ובמידת הצורך גם ננפיק לו מסמכי נסיעה. מעריכים שיגיעו אלינו כמה מאות ישראלים בשעות הקרובות".
ישראלים ויהודים סיפרו ל'חדשות 12' כיצד הם מתמודדים ברגעים אלה: "היו הפגזות כבדות כבר משעה 5 בבוקר, מהגבול הצפוני והמערבי", סיפר מיכאל חודורובסקי שמתגורר בחרקוב, "יש נמל תעופה באזור והפגיזו אותו. אנחנו יושבים בבית ולא יוצאים החוצה. התחושות ממש לא בסדר. אנחנו מנסים לא להיכנס לפאניקה, אני גר בקומה 16 אז אני יכול לראות חלק מן הירי. אנחנו לא יכולים לראות חדשות, אין לי מושג מה קורה ואיך קורה".
חודורובסקי שחזר: "ראיתי תנועה של טילים נגד מטוסים, אבל לא חושב שהם פגעו במשהו. הרחובות שקטים, אני רואה מעט תנועה על הכביש. אני לא יודע מה קורה עם שאר התושבים בעיר, כי כולנו יושבים בבית. אנחנו חוששים שיקרה משהו. כנראה שפוטין רצה לפתוח מלחמת עולם שלישית. אנחנו לא יודעים מה יקרה וחוששים שיכול לקרות משהו. פוטין הזה לא מבין שאנחנו לא רוסיים, הוא משקר".
ישראלי נוסף בשם ניקו המתגורר בחרקוב שיתף בתחושות דומות: "אנחנו יוצאים מחרקוב כי יורים פה. היריות רחוקות מאיתנו אבל אנחנו מעדיפים לברוח כי אנחנו שומעים את היריות של הנשק הכבד, זה הזמן לזוז, התחילה מלחמה. התחנות דלק מלאות, אנשים יוצאים וממלאים את הרכב. חברים שלי יצאו מהבניין וראו שמלא אנשים יוצאים עם מזוודות, אנשים בורחים. אין תחושות כרגע, יש רק את המחשבה שהמלחמה התחילה וצריכים ללכת".
תושב נוסף מהעיר סיפר: "על הבוקר היו פיצוצים ואנחנו הבנו שהתחילה מלחמה. לא יודעים איך להסביר את זה. היו לידינו פיצוצים, והבנו שזה התחיל. התחושות לא נעימות בכלל, זה פתח למלחמה. אני יצאתי עם הרכב לתדלק אותו עד הסוף, יש תורים מטורפים בתחנות דלק. הודיעו פה שנכנסים למצב מלחמה".
"יש שמועות שצנחנים רוסים היו בשמיים", שיתף התושב, "יש כל מיני תמונות ודברים שרצים. אי אפשר לדעת מה קורה. אני מכיר את התחושות האלה, גרתי במעלות בישראל וזה מזכיר לי דברים מהעבר מזמני מלחמה. יש תורים מטורפים בתחנת דלק – אני חושב שיש פה תור של קילומטר. אנשים מאוד לחוצים ויש הרגשה כזאת, אנשים עוזבים את המקום. אנשים גם לא יודעים איך להתמודד פה במצב של מלחמה. אין הרבה תנועה בעיר של אנשים, הם מפחדים מאוד".




















