ממשלת גרמניה הודיעה בימים האחרונים כי תלאים שלושה בתי זיקוק לנפט יוניפר (Uniper) שבבעלות רוסית שפעלו במדינה כחלק מהמאמצים לשמור על התעשייה לנוכח משבר האנרגיה העולמי.
מדובר בבתי זיקוק המעסיקים יחד אלפי עובדים, כולל בעיירה שוודט שבמזרח המדינה, שאחראית לאספקת הדלק לבירת גרמניה. כ-54% מהבעלות עליהם היו עד כה בידי החברה הרוסית "רוזנפט" והוצבו כעת מכוח חקיקת חירום בנאמנות משפטית. במקביל, הממשלה בברלין הודיעה כי תשדרג בעלות של 400 מיליון אירו את הצינור המחבר בין נמל רוסטוק שבים הבלטי לבית הזיקוק בשוודט, כדי להזרים אליו נפט המגיע במכליות.
הממשלה הסכימה לפני מספר חודשים לחלץ את יוניפר בעזרת חבילת סיוע בגובה 15 מיליארד יורו. לאחר החילוץ היא החזיקה ב-30% ממניות החברה. כעת היא מתכוונת לרכוש את המניות (56%) שבידי חברת פורטום הפינית עבור 500 מיליון יורו. לאחר השלמת העסקה גרמניה תהיה הבעלים של סביבות 98.5% מיוניפר.
קאנצלר גרמניה אולף שולץ התייחס למהלך ואמר כי הוא נעשה "בלית ברירה" משום ש"רוסיה הפכה לספק אנרגיה בלתי יציב". "המטרה של הצעד המרחיק לכת הזה היא להגן על אספקת האנרגיה שלנו", אמר שולץ. עד לאחרונה הרשתה גרמניה לחברות רוסיות, כולל "גזפרום" ו"רוזנפט", להיות הבעלים באמצעות חברות בת גרמניות של מתקני אחסון גז או צנרת הובלה או בתי הזיקוק עצמם, אולם כעת היא משתלטת עליהם בשל העימות ההולך ומחריף מול רוסיה.
"מאז הוסכם על חבילת הייצוב ליוניפר ביולי, המצב של החברה המשיך להידרדר במהירות, ולפיכך הוחלט על צעדים נוספים", נמסר בהצהרה שפרסמה פורטום. החברה הפינית תיפטר מהשקעתה יוניפר ברבעון השלישי של 2022. במסגרת זו, ההלוואה בגובה 4 מיליארד יורו שהעבירה פורטום ליבואנית הגז תשולם בחזרה, והחברה הפינית תשוחרר מערבות בגובה 4 מיליארד יורו.
"תחת הנסיבות הנוכחיות בשוקי האנרגיה האירופיים ומתוך הכרה בחומרת המצב של יוניפר, זהו הצעד הנכון שיש לנקוט, לא רק עבור יוניפר אלא גם עבור פורטום", אמר מנכ"ל החברה הפינית, מרקוס ראור.
הצעד של הממשלה הגרמנית נועד להבטיח את המשך הפעילות של החברה ובהתאם את אספקת החשמל והגז במדינה בחודשי החורף. "הממשלה תעשה כל שביכולתה כדי לשמור על יציבות החברות בשוק", אמר שר הכלכלה הגרמני רוברט האבק.
יוניפר נפגעה מהקטנת ההזרמה של הגז מרוסיה, שהובילה גם לזינוק במחירים. מוקדם יותר החודש הפסיקה ענקית האנרגיה הרוסית גזפרום את אספקת הגז לאירופה באמצעות צינור הגז נורד סטרים 1. מנכ"ל יוניפר, קלאוס-דייטר מאובך, אמר כי הצעד הזה החמיר את הקשיים של החברה.
לפי יוניפר, ההסכם כולל הזרמת הון מצד ממשלת גרמניה בהיקף של 8 מיליארד יורו (7.94 מיליארד דולר). בעקבות זאת, ההיקף הכולל של הזרמות ההון של ממשלת גרמניה יטפס ל-29 מיליארד יורו.




















