כשבועיים לבחירות: יו"ר הציונות הדתית ח"כ בצלאל סמוטריץ' וחבר מפלגתו שמחה רוטמן הציגו היום (שלישי) במסיבת עיתונאים בכפר המכביה את תוכנית "חוק וצדק", שלטענתם "תתקן את מערכת המשפט ותחזק את הדמוקרטיה הישראלית".
לדברי סמוטריץ, "אין לנו יכולת להתעלם מעוול שנעשה לגל הירש ואחרים שהמינוי שלהם סוכל מכיוון שהם לא באו טוב למישהו במערכת. נעמוד על זה שהתיקונים הללו יתבצעו, תהיה דמוקרטיה שבה הרשויות עובדות בצורה מאוזנת אחת עם השנייה". חבר הכנסת רוטמן אמר כי מדובר כיום במערכת שלא מבקרת את עצמה ומתהלת כ"מערכת שרומסת את החוקים ואת זכויות האזרח", ותקף את התנהלות השופטים, הפרקליטות והייעוץ המשפטי לממשלה.
בפתח מסיבת העיתונאים אמר סמוטריץ' כי הוא מציג "תוכנית שתבצע 'ריסטארט' במערכת המשפט הישראלית". לדבריו, "אמון הציבור במערכת המשפט נמצא בשפל חסר תקדים". הוא התייחס לביטול מינויי בכירים ולהתערבותו של בג"ץ בעניינים אלה ואמר כי "אין לנו יכולת להתעלם מעוול שנעשה לבכירם רבים שהמינוי שלהם סוכל. מערכת המשפט חולה וצריך לתקן אותה. אתם תשמעו אינספור סיסמאות חלולות על קץ הדמוקרטיה. הפוליטיקאים הקטנים שמשתמשים בזה מזלזלים בכם".
הוא התייחס לביטול עבירת המרמה והפרת אמונים ואמר כי "התוכנית הזו משמעותית עבור ראש ממשלה, לא נתניהו – אלא משמעותית ללפיד. היא משמעותית עבור כל נבחר ציבור שרוצה לפעול על פי האינטרסים של שולחיו. כדי שלא יבוא אחר כך פקיד ויגיש כתב אישום על מרמה והפרת אמונים. לכן חייבים לתקן את המערכת לטובת כולנו, לטובת האזרחים". סמוטריץ' ציין כי "עבירת הפרת האמונים בוטלה בחלק גדול מהמדינות המתוקנות. אדם צריך לדעת מראש שהתנהגות מסוימת, סל של פעולות, במצטבר זה יכול להפוך להפרת אמונים. איך מישהו יכול לדעת שמחר בבוקר יועץ משפטי יחליט ובבת אחת יגיש כתב אישום. זו עבירה שאין לה מקום במדינות מתוקנות"
בליכוד מיהרו להגיב לסעיף זה עוד לפני מסיבת העיתונאים של סמוטריץ' והבהירו כי "ההצעות של סמוטריץ' בעניינים המשפטיים לא יחולו רטרואקטיבית ולא ישפיעו על ההליכים בעניין נתניהו, שבלאו הכי קורסים בבית המשפט".
שר המשפטים גדעון סער, מספר 2 ברשימת "המחנה הממלכתי", כינה את תגובת הליכוד "שיטת הונאה" והסביר: "בליכוד לא מתנערים מהתיקון שמציע סמוטריץ' ולא שוללים אותו. כלומר – תומכים בו". סער הציג את הסעיפים הרלוונטים בחוק העונשין, שלפיהם "חוק העונשין כבר קובע שתוצאה של מהלך חקיקתי שכזה (ביטול עבירות מרמה והפרת אמונים) – ביטול האחריות הפלילית והפסקת ההליך המשפטי".




















