צילום: ישראל זאב לוונטהל

ילד שאביו לומד תורה אינו זכאי; גזירה חדשה באמצע מלחמה

ילדים לאבא שלומד תורה? אין לכם זכות לקבל שיבוץ במעונות היום של משרד העבודה. כך החליטה היועצת המשפטית לממשלה. ילדים שלאבא שלהם יש פטור משירות או ששירת בפועל נדרשו להציג אישור מצה"ל בתוך יומיים

כתבות נוספות בנושא:

הורים רבים לילדים בגילי מעון קיבלו אתמול הודעה מקוממת ממשרד העבודה. ההורים שביקשו לרשום את ילדיהם למעון יום מפוקח על ידי המשרד לשנת הלימודים תשפ"ו, גילו לפתע כי משרד העבודה בהוראת היועצת המשפטית לממשלה מבקש למנוע מילדים שהוריהם לומדים תורה את האפשרות להתקבל למעון יום. האפשרות היחידה לקבל את השירות היא רק אם האבא שירת בצה"ל, בשירות לאומי או אזרחי או לחילופין קיבל פטור.

אלא שגם זה לא מדויק, ההורים שכן שירתו בצבא או שקיבלו פטור משירות כזה, נדרשים להציג בפני המשרד אישור רשמי מצה"ל על השירות או הפטור שלהם. טווח הזמן שהמשרד העניק להורים הוא יומיים. כלומר הורים קיבלו את ההודעה אתמול ונדרשו להמציא אישורים עד להיום. כל זאת בזמן שאתמול עמד בעינו המצב המיוחד בעורף שהורה על סגירת מקומות העבודה והקשה על התנהלות מול גופים ממשלתיים.

מן הראוי לציין כי באתר צה"ל עצמו מוסבר כי האישור גם אם יוזמן דרך אתר צה"ל עשוי להגיע בתוך חמישה ימי עסקים. מכן עולה תמיהה כיצד משרד העבודה מבקש מהורה להציג אישור בתוך יומיים כאשר נדרש פרק זמן של חמישה ימים לפחות, וכל זאת בזמן מלחמה כשהשגרה לא קיימת והטרדות והדאגה אינן נותנות מנוח.

עורך הדין יצחק בם, המייצג את 'אמת ליעקב', שלח הבוקר מכתב התראה משפטי לשר העבודה יואב בן צור, ליועצת המשפטית לממשלה עו"ד גלי בהרב-מיארה ולגורמים נוספים, בטענה לאפליה קשה נגד משפחות של לומדי תורה (שרובן חרדיות) באשר לקבלה למסגרות מעונות יום.

על פי הנטען במכתב ההתראה, הורים רבים במשפחות שבהן האב רשום כאברך קיבלו הודעה לפיה "הורים הלומדים לימודים תורניים והם בגיל גיוס יוכלו להתמודד על מקום במעון רק אם יש בידם פטור משירות צבאי, או אסמכתא על ביצוע שירות צבאי/לאומי/אזרחי". ההודעה שנשלחה השבוע בעיצומה של המערכה מול איראן, כללה דרישה להמציא את המסמכים בתוך יומיים בלבד.

עו"ד בם הגדיר את ההודעה כ"נפלאה בכל קני מידה" והאשים את הרשויות באפליה, שיקולים זרים, רטרואקטיביות והתעמרות בירוקרטית.

"אפליה פסולה ושיקולים זרים"

במכתב טוען עו"ד בם כי "תכלית קיום המעונות היא עידוד תעסוקת הורים ומילוי צרכיהם החינוכיים והחברתיים של הפעוטות", ולכן השאלה האם האב לומד לימודים תורניים (-אברך בכולל) אינה רלוונטית. "אם מבקש משרד המשפטים לעודד שירות בצה"ל – אין מקום להחיל דרישה זו רק על מי שלומדים לימודים תורניים אלא יש להתנות ההתמודדות על מקום במעון בשירות ההורה בצה"ל", טען.

עוד נטען כי הדרישה מהווה "שיקול זר לתכליתם של המעונות", שכן "תכלית קיומם של מעונות היום – דאגה לרווחתם ולצרכיהם של הפעוטות והקלת עול הטיפול בהם כדי לעודד תעסוקת הורים, לא ענישתם של הורים שלא שירתו שירות צבאי או אזרחי. בהחלטה להוציא מהתמודדות את הפעוטות שאביהם לומד תורה הרשות מעניקה משקל מכריע לשיקול שהנו שיקול זר".

טרם ברור האם ההנחיה החדשה של היועמ"שית כוללת גם ילדים שהוריהם עובדים או מנהלים עסק במקביל ללימוד תורה. עו"ד בם טוען במכתבו כי "ככל שהיא חלה על הורים אשר לומדים במקביל לעיסוקים אחרים – הרי יש בכך ענישה על לימוד תורה – הורים אלה, אלמלא שילבו את לימוד התורה עם עיסוקיהם האחרים, לא היו נדחקים מן התור למעון. ככל שכך הדבר, הרי מדובר באפליה פסולה שנועדה לפגוע בלומדי תורה על שום לימודיהם ולא מסיבה אחרת, כי הרי על חייבי גיוס אחרים לא חלה הגזרה".

עוד עולה מהמכתב של עו"ד בם כי ההחלטה למנוע מילדים שהורים לומדים תורה את הזכות לקבלת מסגרת טיפול ראויה, נוגד את נוהל קבלת הילדים למעון שאינו כולל התניה שההורה לא ילמד תורה. "הנוהל לא קובע שמי שאביו לומד תורה ולא שירת בשירות צבאי או אזרחי לא יוכל להתמודד על מקום במעון. קביעה כזאת היא סטייה מהנחיה מנהלית שקבעה הרשות המוסמכת והיא לא יכולה להיעשות כלאחר יד, ללא פרסום דבר שינוי הנוהל וללא מתן תקופת מעבר".

עוד נטען כי "שינוי הנחיות "תוך כדי תנועה" – רטרואקטיביות, פגיעה בהסתמכות ובציפייה – מעבר לכך, שינוי הנחיה מינהלית אינו יכול להיעשות "תוך כדי תנועה" לאחר שנסתיימה תקופת הרישום למעונות. לו ידעו ההורים כי לא יוכל להתמודד על מקום במעון, היו דואגים מבעוד מועד למצוא פתרונות אלטרנטיביים".

התעמרות בירוקרטית בזמן חירום

אחת הטענות החריפות במכתב נוגעת לעיתוי. עו"ד בם מדגיש כי ההודעות נשלחו להורים החל מ-17 ביוני והם נדרשו להמציא מסמכים תוך יומיים, בעוד שההכרזה על מצב מיוחד בעורף הייתה תקפה עד 18 ביוני בשעה 18:00.

"למעשה, ההורים נדרשו להמציא למשרד העבודה מסמכים מהיום להיום, בעוד קבלת מסמכים צה"ל אורכת זמן", נכתב במכתב, שמגדיר זאת כ"התעמרות בירוקרטית בהורים שכל תכליתה היא להשפילם ולהפלותם על רקע השתייכותם המגזרית והחברתית".

מעבר לעובדה כי הדרישה להמצאת מסמכים מצה"ל בתוך 48 שעות אינה ישימה, עו"ד בם טוען כי עצם הדרישה מיותר ונועדה לצרכי התעמרות בלבד: "עם כל הכבוד, לו משרד העבודה (או היועצת המשפטית והמשנה שלה) היו מתעניינים בשאלה מי שירת בשירות צבאי, לאומי או אזרחי, או בשאלה מי פטור משירות זה, היו יכולים לקבל את המידע הזה בקלות מצה"ל או ממנהלת השירות הלאומי-אזרחי. הדרישה מן ההורים להמציא מסמכים מהיום להיום אינה אל התעמרות בירוקרטית שאין לה תכלית זולת ההתעמרות עצמה".

התעלמות מטובת הילד

המכתב טוען גם להתעלמות מ"שיקול מכריע של טובת הילד", וכי "בכל החלטה הנוגעת לפעוט על הרשות לשקול את טובתו כשיקול בעל משקל משמעותי".

בהקשר זה מוזכר כי הנוהל הקיים מעניק עדיפות לילדים ממשיכים (שהיו באותו מעון בשנה הקודמת) על פני ילדים עם קשיים התפתחותיים או בני משפחות חד-הוריות, ולכן "החלטה לזרוק מן התור את ילדי האברכים מתעלמת משיקול זה לחלוטין". ומשכך אינה מקובלת שכן: "החלטה מנהלית המתעלמת משיקולים רלוונטיים הנה פסולה".

דרישות מהרשויות

עו"ד בם דורש מהרשויות לבטל את ההנחיה "לאלתר", לא לפקוד "'עוון' אבות על בנים" ולבחון את בקשות הרישום ללא קשר למעמדו של אבי הפעוט מול צה"ל. כמו כן, הוא מבקש לעצור את הליך קביעת דירוג הקדימות של הנרשמים למעון עד לביטול ההנחיה או לבירור חוקיותה בערכאות.

ההחלטה של היועצת המשפטית לממשלה לשלול את האפשרות של ילדים שאביהם לומד תורה מקבלת מענה במסגרת מעונות היום, היא צעד אחד נוסף אחרי שהובילה את ביטול סבסוד מעונות היום לילדים שאביהם עוסק בתורה. גם בג"ץ בפסיקתו לא קבע כי יש מקום לשלול מילד חרדי את עצם קבלת השירות של מעון יום אם הוריו רוצים בכך חרף ביטול הסבסוד.

תגובות:

מטעם היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, נמסר בתגובה: "בהתאם לפסיקת בג"ץ, החל מ 1.3 לא ניתן לקבל תמיכה למעונות יום בתבחין של לימודים תורניים למי שהוא חייב גיוס ולא הסדיר את מעמדו מול רשויות הצבא".

פנינו למשרד העבודה על מנת לקבל את תגובתם וטרם קיבלנו את התייחסותם. עם קבלת התגובה נביא אותה כאן בשלמותה.

מצאתם טעות בכתבה? דווחו לנו >

32 תגובות
הכי מדורגות
חדשות ביותר ישנות ביותר
Inline Feedbacks
הצג את כל התגובות

איפה האגודה לזכויות הילד?????????????????

החוק הוא לא קשור לילד זה נטו עזרה להורים עובדים שיוכלו לצאת לעבודה ולכן המעונות היו תמיד תחת משרד העבודה ולא החינוך….
וגם מי שעובד מלא מקבל מעון בלי קשר ללימוד תורה, לא ביקשו שיצהיר אני לא לומד תורה…. מה שכן לומד תורה לא נחשב עובד זה כן שינוי של גלי וזה בעיה…

רק מזכיר את דברי הגמ' בסנהדרין (תרגום) – "מיהו אפיקורוס, אמר רב יוסף כגון אלו האומרים: "מה מועילים לומדי התורה – לעצמם הם לומדים לעצמם הם שונים"!! והרי כתוב: "אם לא בריתי יומם ולילה חוקות שמים וארץ לא שמתי". אמר רב נחמן בר יצחק – גם ממה שנאמר: "ונשאתי לכל המקום בעבורם" – נלמד שכל העולם ניצול בזכותם.

לא מדובר באב שלומד תורה, אלא באב שלא משרת או שירת בצה"ל. צריך לדייק, וצריך לקבל. "לא נתת לא קיבלת"

ארז אתה טועה, אני חילוני שלא שירת ואין עלי שום גזירה כזאת ואפילו אני מקבל סיבסוד, הגזירה הזאת היא רק למי שהצהיר שהוא לומד לימודים תורניים.

בינתיים אין מעונות לאף אחד וחיילי צה"ל לא יכולים לצאת לחו"ל וסמוטריץ ובנגביר גם לא יצאו מהארץ כ"כ מהר הכל בסדר יש מי שמנהל את העולם…..

עד היום כל חרדי שלא משרת הוא לא היה משתמט אלא קיבל פטור או דחייה רישמי מהצבא (לומד או לא זה עניין של מוסד הלימודים שבו הוא רשום). גם חילוני שלא שירת קיבל פטור או דחייה מהצבא (מוצדק או לא, זה לא חשוב לעניין). גם ערבי מקבל "פטור" בדיעבד.
לכן, רק מי שקיבל את הצווים שחולקו לאחרונה ולא הגיע בבעיה.

יש שני עניינים. הראשון, רק מי שעובד זכאי למעון של משרד העבודה. השני, ללומדי תורה עשו 'הנחה מיוחדת' ולמרות שהם לא עובדים הם זכאים.
אז לאלה שאינם עובדים נוספה דרישה של שירות. עובדתית אני לומד תורה ויש לי בן במעון. אלא מה, אני גם עובד וגם במילואים. אז לימוד התורה אינו םגוע בזכויות שלי.

אנחנו בשואה משפטית בקרוב נגאל מהם ב"ה

ה' ילחם לכם ואתם תחרישון! יש לכם זכות לומדי התורה!!

לא כתוב בדרישה שיש מניעה מלקבל סבסוד, אלא מניעה ממקום בכלל במעון? גם במחיר מלא?

נכון

זה לא מדוייק זה לא לילדים שהאבות שלהם לומדים תורה, זה לילדים שהאבות שלהם לא שירתו בצבא.יש הרבה אנשים שלומדים תורה וגם שירתו בצבא. ראו ערך כיפות סרוגות וגם חלק מהחרדים עצמם.

הנה התחילו הגזירות בתי המשפט היועצת המרשעת למדה מהגרמנים באירופה איך לא לתת ליהודים שרוצים להשאר יהודים לעבוד

יואב בן צור לא מש״ס?

איזה רשעות
איפה הדמוקרטיה למה בחור שלא מתגייס מטעמי מצפון זכאי להכול ורק החרדים משלמים מחיר כבד

לא זכאי. למה לומר אם אינך מבין?

ןמה עם ערבים שלא שירתו בצבא ?

צודק שניהם לא צריכים לקבל סיבסוד

אם הם לא עובדים הם לא זכאים, בדיוק כמו אברך שלא עובד.

מעניין לדעת עם גם לציבור הערבי והחילוני שלא מתגייס מכל מיני סיבות הזויות אידאולוגיה או סתם משתמתים גם לא משובצים את הילדים שלהם במעונות ??

מי ששירת בצבא, תמצאו את תעודת השיחרור שקיבלתם. לא זורקים דבר כזה. קטנה בצבע חאקי. נראית כמו תעודת חוגר . כמו כן, הרמטכ"ל אביב כוכבי שלח לפני כ3 שנים מכתב תודה לכל מי ששירת אי פעם בצה"ל. זו גם הוכחה.

הכורת לא מדויקת. הרי יכול לומד תורה לרשום את בניו. מי שאינו יכול הוא זה שלא שירת. ראוי להיות מדויקים גם בכותרת.

אתם כמובן חוסמים אותי…לא לפחות במערכת רואים מה שאני כותב….רחמנא ליצן שמה הקוראים שלכם יראו דעות שונות…רק מגיע לכם ועוד פעם מגיע לכם. אין בעיה(תלמדו תורה) אבל תעזבו הקופה

אין לה מושג עם מי היא מתעסקת.
כנראה שצריך להשאיר לבורא עולם לטפל בה.

עם ישראל הגיע זמן גאולתכם, אנחנו באלף השישי בעת האחרונה, כל עת 215 שנה כג סיון נכנסים לעת האחרון בו יבוא משיח,תחית המתים וכל הנבואות שעדיין לא התגשמו אנחנו כעת במלחמת גוג ומגוג שצריכה להסתיים עכשיו חודש סיון שהנעם אלימלך המתיק את המלחמה, הגיע העת עת שלום

יהודי צדיק אשרי מי שבא ותלמודו בידו

ממתי יועמ"ש מחוקק חוקים?
ואיפה אליעד שרגא כשמחוקקים חוקים רק נגד הג'ינג'ים?

בקיצור לכל הרשעים שמנהלים את המדינה כמו גויים גרמנים שעושים גזרות על האחים שלנו שמאירים את העולם בתורתינו הקדושה ….בקרוב ממש אתם תיראו את מלפתכם בביזיון והשפלת עולם …אני הייתי מעיף אותכם מהארץ אותכם ואת חוקיי הגויים שדחפתם לנו כאן בארץ הקודש ירשעים מרושעים.

אין בעיה, אני בעד שכל מי שלא שירת לא יקבל הטבות מהמדינה… אבל זה לא צריך להיות קשור לחרדים….
כולם חייבים אישור!! בלי אפליות! כל מי שמתנגד לשירות צריך לא לקבל הטבות

ממש יפה,
חשוב לזכור שהחיים ממשיכים גם במלחמה…
יישר כוח

מעניין מי השר הממונה על משרד העבודה ???

כתבות חדשות באתר

המחלה התגלתה במהלך חתונת הבן: הרב יעקב בן שלמה ז"ל הותיר שבעה יתומים
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
מודל חדש לרכש גומלין: כך ישראל רוצה למשוך יותר חברות בינלאומיות
התקדמות במגעים בליכוד: כץ זימן את ועדת החוקה לדון במתווה נתניהו
בזמן שמחירי המשלוחים עולים ברשתות השיווק, יש מי ששומרים על המחיר
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
הרמטכ"ל החליט להדיח את קמ"ן אוגדת עזה מ-7 באוקטובר - הקצין נאבק בהחלטה
תועד מיידה אבנים לעבר כוחות הביטחון - ונעצר על ידי לוחמי מג"ב
"אבא שלי שקוף?", שאל הילד הקטן – והנוכחים פרצו בבכי מר
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
חילי טרופר ויועז הודיעו על ריצה משותפת
הממשלה נכנעת חלקית: מנהל רמ"י יישאר כמ"מ, המינוי ישוב לדיון חוזר בוועדת האיתור
טרגדיה במודיעין עילית: הרב אלעזר סאלם, נפטר לאחר שנות מחלה והותיר 8 יתומים
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
בתום מרדף: ערבי קטין נעצר בירושלים בחשד לגניבת רכב
בזמן ביקור נשיא צרפת בדמשק: מכונית תופת התפוצצה סמוך למלון שלו

הכתבות המעניינות ביותר

אחרי למעלה מעשור: מלון נטוש באילת צפוי לחזור לפעילות
רמי לוי מנפיק את חברת הרחפנים לפי שווי של 102 מיליון שקל
טרגדיה בקריית גת: הרה"ח ר' יעקב הכהן לוין ז"ל הלך לעולמו בגיל 40
"ככל שמתנכלים לתורה, כך עלינו להתחזק": קריאתו של המשגיח רבי דן סגל
מקהלת "זמרו" משיקה ביצוע ווקאלי מרגש ל"ניגון לעלוב" לקראת ימי בין המצרים
מטיילים? משרד הבריאות מזהיר: לא להתרחץ בשישה חופים בכנרת
שיטפונות בדרום סין: הצפות נרחבות בעיר גווייגאנג
האיום של בג"ץ על פקידי הממשלה הצית מתקפה חריפה בקואליציה
הראש"ל לדרעי: לא להתנגד לחוק התקשורת ולא לסכן את בני הישיבות
וואטסאפ

חדש באתר

.
אחרי למעלה מעשור: מלון נטוש באילת צפוי לחזור לפעילות
H1GMeFyLi_1_148_2000_1127_0_x-large
מודל חדש לרכש גומלין: כך ישראל רוצה למשוך יותר חברות בינלאומיות
.
רמי לוי מנפיק את חברת הרחפנים לפי שווי של 102 מיליון שקל
b4e9cef1-5dbc-49b5-9c24-354c1624875b_tumb_800X480
טרגדיה בקריית גת: הרה"ח ר' יעקב הכהן לוין ז"ל הלך לעולמו בגיל 40

המיוחדים

קיפקעס | מי יקח קרדיט אחרי הכישלון ומי נעדר מהמחאה?
קיפקעס | מי יקח קרדיט אחרי הכישלון ומי נעדר מהמחאה?
צילום מסך 2026-06-18 022446
הרבי מליובאוויטש עצר אותי ושאל שאלה ששינתה את חיי | ראיון מרתק
WhatsApp Image 2026-06-11 at 09.35
בוגרת הפרקליטות יוצאת למלחמה: "המדינה מענישה נשים חרדיות בגלל בעליהן"
WhatsApp Image 2026-06-08 at 10.08
רעידת אדמה משפטית: בוגרת הפרקליטות יוצאת למאבק נגד סנקציות הדיור - ומאיימת בבג"ץ

גלריות

ישיבת רשב''י הגרמ''צ ברגמן מגבית (29)
בהתאסף ראשי עם: גדולי ישראל התייצבו לימינו של ראש הישיבה
הילולת האדמו''ר מנאראל ע''י בנו האדמו''ר מנאראל צילום יהודה פרקוביץ (5)
הילולת האדמו"ר מנאראל זצוק"ל • גלריה
רבי-נפתלי
עולם הדיינות לבש חג: עשרות רבנים, דיינים ומו"צים בחנוכת המשכן החדש של בית הדין 'נתיבות חיים' בירושלים
מעמד הצדעה היסטורי לרגל שמונה עשורים של גבורה ושליחות במוסקבה-3-001 (92)
מעמד הצדעה היסטורי לרגל שמונה עשורים של גבורה ושליחות במוסקבה

עיתוני היום

וַיְהִי בֹקֶר יוֹם שְׁלִישִׁי • כותרות העיתונים – כ"ב בתמוז ה’תשפ”ו
וַיְהִי בֹקֶר יוֹם שְׁלִישִׁי • כותרות העיתונים – כ"ב בתמוז ה’תשפ”ו

ברוכים הבאים!

לגלישה באתר נקי מפרסומות קופצות ובאנרים, היכנסו באמצעות חשבון הגוגל שלכם.

דיווח על סרטון

מה ברצונך למצוא?

יש לך משהו דחוף לומר לנו?

הדואר
האדום

צירוף קובץ עד גודל של 5 מגה
Hide picture