הממשל האמריקאי אישר לאוקראינה לבצע תקיפות ארוכות טווח בתוך שטח רוסיה במקרים ספציפיים, כך אישר השליח המיוחד של הנשיא דונלד טראמפ לאוקראינה, קית' קלוג, בראיון לרשת פוקס ניוז.
"אין דבר כזה מקלטים"
כשנשאל האם זו עמדתו הרשמית של טראמפ – לאשר לאוקראינה לבצע תקיפות עמוקות בשטח רוסיה – ענה קלוג: "אם תקראו את מה שהוא אמר, ואת מה שאמרו סגן הנשיא ג'יי. די ואנס ומזכיר המדינה מרקו רוביו, התשובה היא כן. השתמשו ביכולת לפגוע עמוק".
"אין דברים כאלה שנקראים מקלט", אמר קלוג. "זו אחת הסיבות שאני מאמין שבשבוע שעבר, וזה אושר, הנשיא זלנסקי ביקש מהנשיא טראמפ להשיג טילי טומהוק".
זמן קצר לאחר הריאיון, תחנות כוח בערים הרוסיות בריאנסק ובלגורוד הותקפו באמצעות מערכות HIMARS – כלומר, ההתקפות כוונו נגד שטח רוסי באמצעות מערכת נשק אמריקאית המחייבת מעורבות אמריקאית ישירה.
קלוג הבהיר כי ההחלטה הסופית האם אוקראינה רשאית לבצע תקיפות ארוכות טווח בתוך רוסיה מתקבלת על ידי דונלד טראמפ הבוחן כל מקרה לגופו. "לאור הפרובוקציות האחרונות של רוסיה, חשוב יותר מתמיד להיזהר לא לעשות 'טעות' מול מוסקבה", אמר, והוסיף כי "זו סוגיה גלובלית, ואנחנו צריכים להגיב בהתאם".

טילי טומהוק על הפרק
לפי הדיווחים, נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, ביקש מטראמפ לספק לקייב טילי שיוט ארוכי טווח מסוג 'טומהוק' במהלך פגישה בשולי אסיפת האו"ם בשבוע שעבר.
סגן הנשיא האמריקאי ג'יי.די ואנס אישר אמש כי ארה"ב "בוחנת" אספקת טילי טומהוק לקייב, כאשר מוסקבה ממשיכה לסרב למשא ומתן דו-צדדי ותלת-צדדי בתיווך טראמפ. עם זאת, קלוג הדגיש שההחלטה הסופית טרם התקבלה.
שינוי עמדה של טראמפ מול פוטין
עמדת טראמפ מסמנת שינוי מתחילת השנה, כאשר הנשיא האמריקאי ביקר בעבר תקיפות אוקראיניות על תשתיות בתוך שטח רוסיה. במכתב שפורסם ב-22 באוגוסט, כתב טראמפ לראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן כי הוא "כועס מאוד" על תקיפות רחפנים אוקראיניים על צינור הנפט הרוסי דרוז'בה.
בשבועות האחרונים, טראמפ החל במקום זאת להחריף את הביקורת על הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין, לאחר שארה"ב נכשלה בתיווך לסיום המלחמה. "אני מאוד לא מרוצה ממה שרוסיה עושה וממה שהנשיא פוטין עושה", אמר טראמפ לעיתונאים במסיבת עיתונאים בשבוע שעבר. "לא אהבתי את זה בכלל. הוא הורג אנשים ללא סיבה כלשהי".
קלוג ציין כי רוסיה אינה עומדת ביעדיה במלחמה נגד אוקראינה למרות הלחץ הצבאי לאורך החזית. "רוסיה לא מנצחת במלחמה הזו. אם הם היו מנצחים, הם היו בקייב, באודסה, הם היו מעבר לנהר הדנייפר", אמר.
לפי נתוני המטה הכללי של הצבא האוקראיני, רוסיה איבדה כ-1,109,590 חיילים באוקראינה מאז תחילת הפלישה בפברואר 2022.
תגובת נשיא אוקראינה
נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי כתב הבוקר: "יש תוצאות טובות באש הטווח הארוך שלנו. אוקראינה מגנה על עצמה בצדק, וזה מורגש בשטח הרוסי. אנו מכינים את המטה הטכנולוגי, שיתמקד במידה רבה באש הטווח הארוך האוקראינית, ובמיוחד בייצור הרחפנים מסוגים שונים והטילים שלנו. אתמול הקדשתי זמן משמעותי לתקשורת עם היצרנים, כתוצאה מכך יהיו כעת הוראות ספציפיות למשרד ההגנה של אוקראינה ולכוחות הצבאיים".




















