בית המשפט העליון דחה הבוקר (ראשון) את העתירות שהוגשו נגד מינויו של האלוף במילואים דוד זיני לראשות שירות הביטחון הכללי (שב"כ). ההחלטה התקבלה ברוב דעות, כאשר המשנה לנשיא נעם סולברג והשופט דוד מינץ דחו את העתירות, בעוד הנשיא יצחק עמית הביע דעת מיעוט שתמכה בהוצאת צו על תנאי לממשלה.
זיני מונה לתפקיד ראש השב"כ בהחלטת הממשלה מיום 30 בספטמבר האחרון, לפי הצעת ראש הממשלה, ולאחר שהוועדה המייעצת למינויים בכירים בראשות הנשיא בדימוס אשר גרוניס לא מצאה פגם בהיבטי טוהר המידות. ביום 5 באוקטובר, לאחר שנדחו בקשות למתן צו ביניים, החל זיני לכהן בפועל בתפקיד.
טענות העותרים נדחו
המשנה לנשיא העליון נועם סולברג, קבע כי רבות מהטענות שהועלו בעתירות כלל לא ניתן היה להעלות, בשים לב להסכמה שהושגה בין הממשלה לבין הייעוץ המשפטי לממשלה בהליך קודם. הסכמה זו, שקיבלה תוקף של החלטה שיפוטית, קבעה כי ראש הממשלה הוא שיבחר את המועמד לראשות השב"כ שיובא לבחינת הוועדה המייעצת ולאחר מכן לאישור הממשלה.
המשנה לנשיא הדגיש כי פרשנות זו תואמת את האופן שבו הובנו הדברים על ידי הצדדים להסכמה – ראש הממשלה והיועצת המשפטית לממשלה – הן בהתנהלותם בפועל והן בעמדתם שהובעה בפני בית המשפט.
עוד דחה המשנה לנשיא טענות בדבר פגמים בכשירותו ובטוהר מידותיו של זיני עצמו, וכן טענות בדבר בחינה בלתי מספקת מצד הוועדה המייעצת. הוא ציין כי בהתאם להלכה הפסוקה, בכל הנוגע להתערבות במינויים המתבצעים על ידי הממשלה לתפקידים בכירים – על בית המשפט לנקוט זהירות רבה, במיוחד כאשר המינוי נבחן על ידי הוועדה המייעצת שלה מומחיות מיוחדת בנושא.
פרסומים עיתונאיים אינם מספיקים
המשנה לנשיא מצא כי אין מקום לקבלת טענות העותרים בדבר אי-התאמה מקצועית של זיני לתפקיד, וגם לא את הטענות באשר לטוהר מידותיו, שנדחו בדין על ידי הוועדה המייעצת. הוא מתח ביקורת על העותרים ואמר כי רבות מהטענות נסמכו אך ורק על פרסומים עיתונאיים, שאין בהם די כדי לבסס עתירה המוגשת לבית המשפט.
גם בטענות שהועלו לגבי פגמים בהליך המינוי לא מצא המשנה לנשיא הצדקה למתן הסעדים המבוקשים, אף שציין כי ההליך אינו חף מקשיים.
השופט מינץ: אין לפסול מועמד בגלל השקפת עולם דתית
השופט דוד מינץ הצטרף לדעת המשנה לנשיא והוסיף כי קשה לקבל את הפרשנות שהציע הנשיא להסכמה. עוד ציין כי לא היה מקום לטענות שלפיהן נדרש לפסול את מינויו של זיני מחמת השקפת העולם המיוחסת לו.
לדבריו, מדובר בהשקפת עולם דתית וציונית שאין כל הצדקה לפסול בגינה מועמד, ובנוסף יסוד הטענות הוא פרסומים עיתונאיים ו"רכילות בלתי מבוססת" באשר להתבטאויות של בני משפחה של זיני.
לבסוף נאמר, בהתייחס לטענות שלפיהן זיני אינו מתאים לתפקיד מאחר שלא צמח בערוגות השירות, כי מהלכי "הצרחה" דומים התבצעו לא פעם בעבר, ולכן אין בדבר כל פסול.
דעת המיעוט: היה מקום להשלמת הנמקה
השופט יצחק עמית סבר בדעת מיעוט כי החלטת המינוי מעוררת קושי המצדיק הוצאת צו על תנאי המורה למשיבים לנמק מדוע לא יוחזר עניינו של זיני לוועדה המייעצת לצורך השלמת הנמקתה.
הנשיא הדגיש בפתח דבריו כי זיני הוא "לוחם עז נפש" שמילא תפקידים קרביים בצה"ל וטיפס בסולם הדרגות עד לדרגת אלוף, מבלי שעלתה טענה כלשהי לגבי יושרו האישי והמקצועי.
עם זאת, הנשיא ציין כי עיון בהחלטת הוועדה המייעצת מעלה שזו אינה כוללת בחינה ביחס לגורם הממנה – ראש הממשלה. לדבריו, הוועדה פירשה באופן שגוי את ההסכמות ככאלו החוסמות את בחינתה, ובכך צמצמה את סמכותה באופן שאינו עולה בקנה אחד עם המנדט שניתן לה.
הנשיא עמד על כך שתוצאה זו מובילה ל"מעגל שוטה": מחד, ההסכמות נשענו על קיומה של בחינה עתידית של הוועדה המייעצת; ומאידך, הוועדה עצמה נמנעה מלבחון את טוהר המידות של הגורם הממנה.





















נתניהו אתה הראש..ברוך ה"
יני