זהו, אין מלחמה ואין הגרלות כמעט (השבוע דווקא יצא מכרז ל-4000 דירות בקרית גת החרדית – הלוואי), מחירי הדירות בשמיים והמכירות באדמה, הבנייה מתייקרת מיום ליום וגם החלום לדירה מתרחק מיום ליום. זה הזמן לחשיבה מחודשת בכל העניין.
וכאילו לא די בכל זה, הדולר בשפל של שנים ארוכות אחורה, 3.24 ₪ לדולר (הטור נכתב ביום ראשון, ייתכן שהמצב גרוע יותר כי אין מסחר ער בחו"ל). זה מצב שאפילו זקני הצ'יינג'רים לא זוכרים כמוהו.
התחזקות השקל נשמע מצויין וזה באמת כך, זה מראה שהקב"ה שומר על עמו ולמרות כל המלחמות הרבות של השנתיים האחרונות וכל התחזיות האפוקליפטיות של אנשי התקשורת ושותפיהם בשמאל על כך שסמוטריץ' יהרוס את הכלכלה, מתברר כי עדיין ארץ אשר אבניה זהב ומהרריה תחצוב דולרים.
זה גם טוב לשוק הנדל"ן המקומי, כגון בירושלים, נניח דירה בשנלר שעולה עשר מיליון ₪ (כן, אלו המחירים) זה אומר שהאמריקאי שקונה אותה רק בשביל להוציא את העיניים לחברים שלו צריך לשלם עליה 3 מיליון דולר במקום 2.5 לפי השער של לפני שנתיים, הוא חושב פעמיים ואז אברך ישראלי יקר (תרתי משמע) יכול לחלום לקנות את הדירה שהוא כל כך זקוק לה.
אך כמו כל טוב, לא לכולם זה טוב שהשקל חזק מידי, תחשבו על סופר סת"ם נניח שכותב מזוזות למכירה בחו"ל, הוא מקבל (רק בשביל הדוגמה, האמת היא מה שהוא מדווח כמובן) 200$ למזוזה, עשרים מזוזות 4000$ אומנות קלה ונקיה ושווה את המאמץ בעיניים והגב והידיים (עבדתי בזה שנים, נישט פשוט). תמורתם הוא היה מקבל לפני שנתיים מעל 15,000 ₪ שאפשרו לו לחיות יפה ולפרנס שרשרת מזון בדרך (הסוחר כאן, הסוחר שם, הצ'יינג'ים וכו').
היום אותו סופר סת"ם יקבל 12,900 ₪ ובינתיים המחירים עלו, כל השרשרת נתקעה, אין לו כסף לחיות והלכה המוטיבציה לכתיבה, אתו יחד ירעבו כל הסוחרים וכו' ובינתיים הוא חיתן שני ילדים שממתינים לדירה ועוד אחד בשידוכים.
אמנם רובנו לא חשים בכך בעצמה, אך להחלשת הדולר יש משמעות לכל אחד ביודעין ובלא יודעין, ובעיקר השלכה שלילית, תחשבו למשל על הראש-כולל שמחזיק את הכולל משני מקורות: דתות שכבר לא רלוונטי היום עם הגזירות הניתכות עלינו, ותרומות מחו"ל. כלומר, אם עד היום היה לו מאוד קשה לגייס מאתיים אלף דולר לשנה הוא צריך כעת כפול, בשביל הדתות שאין ובשביל השער שירד, וזה בלתי אפשרי בדרך הטבע.
גם על שוק הנדל"ן זה אמור להשפיע לטובה, גם בגלל הדירות בשנלר שתארנו וגם בשל מדד תשומות הבנייה (המשקף את עלויות הבנייה), אשר קפוא כבר עשרה חודשים למרות שאיש אינו חושב שהמחירים ירדו בשנה החולפת, אלא הוא משום שמוצרים מיובאים הפכו לזולים בהרבה בגלל ירידת השער.
זוכרים את עליית המחירים בקורונה והמלחמה? אז עכשיו זה הפוך, שכן בתמורה לאותו מיליון דולר שעולה אוניית ברזל משלמים היום חצי מיליון ₪ פחות ואנחנו הרי מייבאים הכל בענף הבנייה כולל את הפועלים מייד-אין-צ'יינה.
אך מצד שני יש השפעות רחבות יותר, כגון הריבית של בנק ישראל שלא יורדת למרות שכבר הייתה צריכה לעשות זאת מזמן, אך היא תקועה על העץ הגבוה בגלל ירידת הדולר, כך שבעצם כל משפחה משלמת המון כסף למשכנתא, כך גם הכסף שמגיע לאנשים "למטה מעשרה טפחים" נהיה פחות ופחות שווה, מהסיבות האמורות.
בנוסף, כל משפחה חרדית שואלת את עצמה מה לעשות, מצד אחד לא רוצים לפגוע באפשרות לזכות בהגרלות הבאות, מצד שני אי אפשר להשאיר את הכסף בעו"ש, הבורסה לא מתאימה לכל אחד וגם לא נותנת את התחושה של קורת גג.
וזה גורם לנו לחשוב על אפיק חדש: דירות בחו"ל.
כשאומרים חו"ל במקרה הזה הכוונה כמובן לארץ הדולרים – אמריקה.
כך נרוויח מכל הצדדים: גם הדירה שנרכוש שם לא תפריע לזכייה כאן (לא בדקתי את הצד החוקי וייתכן שחייבים להצהיר על כך, כאן מדברים רק מהצד הטכני), והעיקר: נוכל לרכוש עם השקלים שלנו יותר וכשהדולר יעלה (זה יקרה, בוודאות, מדינה לא יכול לחיות בלי יצוא) אנחנו נרוויח מייד הרבה כסף עוד לפני החישוב של השכירות ועליית הערך הצפוייה של הדירה בהונולולו (יש כזו עיר בארה"ב, ברק אובמה נולד שם).
יש עוד יתרונות להשקעה בארה"ב: השכירות שם היא מעל לכל מה שאנו יכולים לדמיין כאן בארץ בדירות רגילות (אלא אם כן אנו משכירים דירת גן למכולת ושהשכנים ישתקו). הכסף גם בטוח יותר, כי בדרך כלל הוא מגיע ישירות מהמדינה ולא נבלע באמצע.
אז אם כל כך טוב מדוע אנו לא רצים לשם?
הסיבות הן רבות ואתחיל דווקא מהפחות בעייתיות שבהן:
בהיותי אזרח אמריקאי עבדתי שם בעבר בשיווק של יחידות לישראלים. הייתי נוסע לשם או שולח מישהו אמין ואח"כ נוסע בעצמי, לראות את הבית במו עיני ולהתרשם ישירות מהשוכרים. בד"כ מדובר במהגרים היספאניים ואפריקניים (לא באמת חשבתם שמשכירים לפרופסורים ב12% תשואה, נכון?), כך שהאנגלית שלי בערך כמו שלהם ואנו מסתדרים מצוין.
אז כאמור מדובר באנשים נמוכים, אך זו לא עיקר הבעיה אלא כך שהבתים ישנים ועשויים מעץ שנרקב עם השנים, והממשלה המפקחת באה לראות מידי פעם, וכשיש צרות כמו נמלים וסדקים ורקב וכו' הם עוצרים הכל מהתחלה ולך תתקן את הכל כעת.
אך אלו הצרות הקטנות, הצרה הגדולה זה הרישום והפיקוח וכאן אשמח אם יש לאחד הקוראים פתרון. אספר לכם מה שקרה לי אישית ולחמישים לקוחותיי באחד הפרוייקטים ומכאן תבינו את גודל הבעיה על רגל אחת ומדוע הפסקתי בינתיים לעבוד בכך עד לפתרון הבעיה:
אירווינגטון היא עיר יפה במיקום מעולה: רבע שעה משדה התעופה הבינלאומי נוארק בניו ג'רסי, שעה מבורו פארק ולייקווד, בקיצור לוקיישן מושלם, האוכלוסייה קצת פחות – בטיוליי שם חשתי קצת לחץ, לא כי הייתי היהודי היחיד ברחוב הראשי, אלא כי הייתי האיש הלבן היחיד…
תכל'ס, ידיד שלי מצא שם בניין ישן, קנה אותו במיליון דולר (אין היום מחירים כאלו, אנו מדברים על החגיגות שאחרי 2008) חילק אותו לחמישים דירות בהשקעה של עוד מיליון ומכר באמצעותי כל יחידה בחמישים אלף, תעשו חשבון כמה הרוויח – זה מאוד יפה.
אממה, שהדירות שם נרשמות על שם חברה LLC והחברה הזו רשומה על שם תושב ארה"ב כדי שיוכל לקחת משכנתא ולטפל בכל מה שצריך וכן מסיבות נוספות שאכמ"ל. ויהי היום ואותו צדיק לקח הלוואה במקום אחר על עסקה אחרת וחתם אוטומטית שהוא משעבד את כל נכסיו, כולל הבניין "שלו".
את ההמשך אתם מבינים כבר: הוא פשט את הרגל ואנחנו את היד, הבנק הגיע שהוא רוצה את הבניין "שלו", נס גדול היה לי שהיזם, יהודי בן תורה יקר, הוא תלמיד קרוב מאוד של אחד מגדולי דייני ישראל והדיין ההוא חש אחריות טבעית (כי אנשים רכשו על סמך הקשר הזה) הוא נכנס בכל כוחו לסיפור, לקח את טובי עורכי הדין להוכיח לביהמ"ש שהבניין בעצם לא שלו, ובקושי בקושי הצליח למכור את הבניין בפשרה ולהשיב לכל אחד את הקרן וכל טוב.
במקרים רבים אחרים שהכרתי מקרוב זה נגמר פחות טוב, ולכן אנחנו שמים את זה כאן, שכל אחד יבדוק היטיב איפה הוא שם את הכסף, עוד לפני שיבדוק את המסים צריך שיבדוק על שם מי הנכס רשום, כמה מתוך זה ממושכן והאם יכול לקרות כזה דבר שהוא יקום יום אחד ואין בית.
אם יש למישהו תשובות אשמח לשמוע.





















כתבה יפה כרגיל יישר כח,רק לדייק כשהדולר יורד ז.א השקל התחזק אז אפשר להוריד ריבית יותר בקלות כי הלחצים האינפלציונים התמתנו בגלל הייבוא שהוזל וכמו שהסברת עם האונייה
בו"ה
"הרוצה לאבד ממונו – ירחיק נכסיו"
לכאורה אם מישהו אזרח אמריקאי קונה לבד דירה זה כן אמור להיות שווה