מסמכים חושפים כי האפיפיור בזמן מלחמת העולם השנייה ידע על רציחתם בגז של אלפי יהודים. התכתבות שהתגלתה לאחרונה מעידה כי לאפיפיור פיוס ה-12 היה מידע מפורט מכומר גרמני מהימן, לפיו עד 6,000 יהודים ופולנים הומתו בגז מדי יום בפולין הכבושה. התיעוד מערער את הטענה ארוכת השנים של הוותיקן לפיה הכס הטמא לא יכול היה לאמת דיווחים דיפלומטיים על מעשי הזוועות של נאצים תוך כדי המלחמה.
המכתב שנחשף נשלח על ידי כומר גרמני למזכיר האפיפיור. נכתב בו בין היתר כי "6,000, מעל הכול פולנים ויהודים, נהרגים מדי יום במשרפות במחנה ההשמדה בלז'ץ בפולין". המכתב נשלח ב-14 בדצמבר 1942. ג'ובאני קוקו, חוקר הארכיון בוותיקן שחשף את המכתב, ציין כי לא ניתן לדעת באופן מוחלט שהמכתב המדובר הגיע לעיניו של האפיפיור, אך "בטוח ב-99% שהוא ידע על ההשמדה".
ה"קוריירה דלה סרה" האיטלקי מצטט את האנתרופולוג הבכיר דיוויד קרצר, זוכה פרס פוליצר, שאומר כי "החידוש והחשיבות של מסמך זה נובעים מהעובדה שיש כעת וודאות כי האפיפיור פיוס ה-12 קיבל מהכנסייה הקתולית הגרמנית חדשות מדויקות ומפורטות על פשעים שבוצעו נגד יהודים בשואה".
למרות שהחדשות על הזוועות שביצע היטלר הגיעו לאוזניו של האפיפיור פיוס ה-12 לפני אותו מכתב, ערך המידע שהוא מכיל היה חשוב במיוחד מכיוון שהגיע ממקור כנסייה מהימן מגרמניה, "ליבה של שטח האויב". כך הסביר ג'ובאני קוקו, חוקר הארכיון בוותיקן שגילה את המכתב. לדבריו, לא היה מקור אמין יותר לאפיפיור מאשר איש כמורה גרמני, אנשי כמורה שאליהם הרגיש "קרוב במיוחד", ומזכירו האישי, יד ימינו, הכומר הגרמני רוברט לייבר, הוא דוגמה לכך.
על פי אנדרטת בלז'ץ שנפתחה ב-2004, חצי מיליון יהודים נספו במחנה. לפי האתר הרשמי של האנדרטה, עד 3,500 יהודים מרווה-רוסקה כבר נשלחו לבלז'ץ מוקדם יותר בשנת 1942 וכי בין 7 ל-11 בדצמבר חוסל הגטו היהודי בעיירה. "כ-3,000-5,000 בני אדם נורו במקום ו-2,000-5,000 אנשים נלקחו לבלז'ץ", נכתב באתר.
תאריך מכתבו של קניג הוא משמעותי. המכתב מעיד על התכתבות של כומר שנחשב כמקור אמין של הכנסיה בגרמניה הנאצית, שהגיע למשרדו של פיוס בימים שלאחר פינוי הגטו, ולאחר שפיוס קיבל מספר רשימות דיפלומטיות וביקורים ממגוון שליחים של ממשלות זרות מאוגוסט. במהלך אותם ביקורים נאמר לאפיפיור כי עד שנת 1942 נרצחו עד מיליון יהודים.
המכתב משמש ככל הנראה כ"אקדח המעשן", הראיה המובהקת ביותר לטענת חוקרי היסטוריה על כך שהאפיפיור פיוס ידע על השואה בזמן שהתרחשה. כמה חוקרים טענו בעבר כי פיוס לא רצה להתעמת עם היטלר כי חשש יותר מהקומוניזם, האמין שהנאצים ינצחו בסופו של דבר במלחמה ורצה להימנע מלהרחיק מהדת מיליוני קתולים גרמנים או בעלי סימפתיה לנאצים.





















שפרו את העברית.
האפיפיור והכנופייה שלו גם עזרו לנאצים בכירים לברוח מגרמניה אחרי המלחמה לדרום אמריקה בשמות בדויים מי יודע אולי גם היטלר בעצמו לא התאבד כמו שסבורים בבונקר אף אחד לא אימת את ההתאבדות שזו גופתו יימח שמו וזכרו ,הבכירים הנאצים הגיעו לדרום אמריקה הקימו קהילה נאצית וניהול חיי עושר בחסות המשטרים המושחתים וחטיפת אייכמן יימח שמו היתה רק ציפורן אחת ממכונת הרצח הנאצית