חלום יעקב: כך נדע להתנהל בצורה הנכונה עם טרדות הפרנסה ועם כסף

החסיד שהתחצף מול ברכת הרה"ק מרוז'ין וכונה 'שוטה' • הרמז של הבעל שם טוב הקדוש בחלום של יעקב אבינו - והלימוד של הרבי מליובאוויטש באבנים המופלאות של יעקב אבינו • כיצד אנו אמורים להתנהל מול הפרנסה והצורך שלנו בכסף?

כתבות נוספות בנושא:

הס"ק רבי ישראל מרוז'ין והרה"ק רבי מרדכי מטשרנוביל זיע"א, נפגשו פעם לאירוע חנוכת הבית לקלויז החסידי בעיר ז'יטומיר. ערכו גדולי החסידות יחדיו את השולחן הטהור לקראת המאורע, והרה"ק מטשרנוביל בירך ראשון את הנוכחים.

אחריו, איחל הרה"ק מרוז'ין את הנוכחים בברכת לחיים, ואמר: "ה' יתברך ייתן לכם בריאות, פרנסה וערליכקייט (יראת שמיים)".

נענה יהודי שהיה במקום, ואמר לקדוש ישראל מרוז'ין: "יראת שמיים – זה העיקר", כמתמיה על סדר האיחול של הרה"ק, שהקדים פרנסה ובריאות ליראת שמיים.

החזיר רבי ישראל מרוז'ין את פניו אל רבי מרדכי מטשרנוביל, כינה את אותו היהודי 'שוטה', והסביר: "כאשר ברא הקב"ה את העולם, ברא תחילה את כל המצטרך לאדם – ורק אז ברא את האדם. אם הקב"ה ייתן לאדם פרנסה – אז יכולים להיות "עהרליך", יראי שמיים".

הוסיף הס"ק מרוז'ין והסביר בכך את בקשתו של יעקב אבינו בפרשתינו, פרשת ויצא. תחילה ביקש "ונתן לי לחם לאכול ובגד ללבוש". ורק אז, "ושבתי בשלום אל בית אבי – והיה ה' לי לאלוקים".

***

בפרשת השבוע אנו קוראים כיצד יעקב אבינו יוצא מבאר שבע לחרן, בדרך, מתרחשים עימו ניסים ונפלאות. ארץ ישראל מקופלת תחתיו, הוא זוכה לקפיצת הדרך, השמש שוקעת בפתאומיות, האבנים מתחברות והוא חולם על סולם.

רמזים רבים נרמזו על ידי פרשני המקרא ובספרי גדולי החסידות על הפרשה.

אומר הבעל שם טוב הקדוש על חלום יעקב כי סולם – גימטריה ממון. הסולם, הממון, מוצב ארצה. לכאורה מדובר בדבר גשמי, אך ראשו מגיע השמימה. יכולים להתנהל עם הכסף בצורה שתביא אותנו לקבלת שכר נצחי למעלה.

אך 'והנה מלאכי אלוקים עולים ויורדים בו', אומר הבעל שם טוב הקדוש, כי יש שמצליח להתעלות בזכות ממונו, ויש מי שממונו מוריד אותו למטה מטה, ככתוב שיש עושר השמור לבעליו לרעתו.

וכך מופיע בשמו של הבעל שם טוב הקדוש: "כי סולם בגימטריא ממון, וזהו אומרו והנה סולם שהוא ממון מוצב ארצה שהוא דבר גשמיי וארציי, רק שראשו השני מגיע השמימה שהוא שכר נצחיי, רק שמלאכי אלקים הם הבני אדם עולים ויורדים בו, ר"ל שיש מהם שעולים, שיש להם עליות גדולות על ידי הממון, ולהיפך ח"ו יש שיש להם ירידה גדולה לעמקי השאול על ידי ממונו".

מהו איפה היחס הנכון שלנו לפרנסה, לכסף? האם הכסף יכול להביא לנו יראת שמיים, לגרום לנו להתעלות מעלה-מעלה, או שזה מה שיוריד אותנו למטה-מטה, ונהיה מאלה היורדים בסולם הממון?

***

כאש יוצא יעקב אבינו מבאר שבע, שם למד תורה עם יצחק אבינו ומשם המשיך והטמין עצמו באוהלי שם ועבר, הוא צועד לכיוון של סכנה רוחנית עצומה. הולך יעקב אבינו אל 'חרן' – כדברי חז"ל, חרון אף של עולם. מרכז של עבודה זרה, מידות רעות והתנהלות שלילית.

השלב האחרון של האבות הקדושים, לפני הפיכתנו לעם, עוברת בירידה של יעקב אבינו מהעולם הרוחני בו שהה לצד אביו, לעבר התמודדות עם ניסיונות העולם. ההגעה לחרן, ההתנהלות עם לבן הארמי, כאשר הוא יודע לקראת מה הוא צועד – ומתפלל מראש "ושבתי בשלום אל בית אבי".

אומר הרבי מליובאוויטש, זהו תכלית בריאת האדם בעולמו. לא להישאר ספון בבית ולהיות בבחינת מלאך, אלא להיות ולחיות בתוך העולם הגשמי – בתוך כל הניסיונות שהעולם הזה גורם לנו, ודווקא כאן לעמוד בניסיון וכך לזכך את העולם ולרומם אותו לדרגה רוחנית נעלית יותר.

אומנם, אסור לאדם לחפש ניסיונות בכוח, ואדרבה. אנו מתפללים מידי יום 'ואל תביאנו לידי ניסיון', אך כאשר האדם נתקל בניסיון – אל לו ליפול ברוחו, אלא להיפך. עליו להבין כי זוהי התכלית של חייו. לשם כך נוצרת.

וכיצד יכול האדם להתגבר על הניסיונות שלו?

***

בדרכו לחרן, להתמודד עם חרון אף של העולם, מתכונן יעקב אבינו ללון במקום, בהר המוריה, שכן לפתע פתאום שקעה עליו השמש. מספרת לנו התורה כיצד הוא נערך לכך: "וייקח מאבני המקום וישם מראשותיו".

רש"י מביא את המדרש המפורסם כיצד החלו האבנים לריב ביניהם על מי מהם יניח הצדיק את ראשו, ועשאן הקב"ה לאבן אחת. אך עוד קודם לכן, מפרט רש"י מה עשה יעקב אבינו עם האבנים. "עשאן כמין מרזב סביב ראשו", כי התיירא מהחיות הרעות.

עולה השאלה: מדוע דווקא על ראשו היה צריך להגן מהחיות הרעות. וכי מה עם כל שאר חלקי גופו? אותם הוא מפקיר לחסדי החיות?

הרבי מליובאוויטש מגלה כאן רמז, כיצד להתמודד עם ניסיונות העולם, עם טרדות הפרנסה. כיצד נצליח למנף את הכסף שלנו שיעלה אותנו, רוחנית, מעלה – ולא נהיה מאלה היורדים בסולם.

יעקב אבינו מבין כי כעת הוא עומד להתמודד עם החיות הרעות, עם הניסיונות של העולם, עם חרון אף של עולם, ועם כוחות הרע. כדי להצליח, הוא מגדיר לעצמו את הראש ומבהיר. אומנם אצטרך לעסוק בענייני העולם הגשמי – אך הראש יישאר מוגן.

***

בספר התהילים אומר לנו דוד המלך: "יגיע כפיך כי תאכל – אשריך וטוב לך". מה כל כך טוב בעובדה שאנו נאלצים להתייגע כדי לאכול לחם? הרי אנו נאלצים לעשות כן רק בגלל קללת הקב"ה לאדם הראשון אחרי חטא עץ הדעת?

מסבירים בספרי החסידות, מדוע 'אשריך וטוב לך'? – משום יגיע כפיך כי תאכל. כי רק הכפיים, הגוף, מתייגע בעבודה וטרוד בטרדות הפרנסה. רק הגוף, בלי הראש הנשאר פנוי לעסוק בלימוד התורה וקיום המצוות.

כאשר משקיעים רק את כוחות העשייה ולא את כוחות הנפש בפרנסה, כאשר טרודים בהשגת כסף על מנת לפרנס את האישה והילדים, לעשות חסד עם הקרובים אליו – אך את הראש משאירים פנוי לתורה ומצוות – אזי אשריך וטוב לך.

במצב כזה, אז מצליחים להיות מאלו שעולים על סולם הממון, מאלו שהפרנסה מביאה ליראת שמיים, ולא ח"ו מהיורדים בו.

למאמרים נוספים של שלומי זייבלד לחצו כאן

מצאתם טעות בכתבה? דווחו לנו >

1 תגובה
הכי מדורגות
חדשות ביותר ישנות ביותר
Inline Feedbacks
הצג את כל התגובות

אתר מוצלח ומתאים לציבור החרדי. לדעתי מציק מאוד הפרסומות ( על פניו זה מפרנס אתכם אבל למה אי אפשר לדלג מיד כמו שיש באתר המחדש זה לא מועיל ורק מציק במיוחד שכל הסרטונים זה כמעט אותו פרסום פשוט חופר) אשמח מאוד שתשנו את זה תודה

כתבות חדשות באתר

"אבוי לעט שנצרך לכתוב כאלו דברים": עמוד ההוראה במכתב נדיר לעצירת המחלה הנוראה
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
סכנת נפשות לעצור בשול: אישה נהרגה כשיצאה מרכבה בכביש מהיר
לאור דחיית לוויית הסנאטור: נתניהו לא ימריא בשבוע הבא לארה"ב
כמה אתם מרוויחים באמת? הסקר שמסעיר את הרחוב החרדי
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
תיעוד: כך עצרו המסתערבים מבוקש בפעילות סמויה בעיזרייה
התגובה האיראנית: תקיפות נגד יעדים אמריקניים בירדן, כווית ובחריין
"אבא שלי שקוף?", שאל הילד הקטן – והנוכחים פרצו בבכי מר
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
איראן מזהירה: פגיעה בתשתיות האנרגיה תוביל למתקפה על כלל התשתיות באזור
טראמפ: איראן שחררה אזרחית אמריקנית והיא בדרכה לארה"ב
בזמן שמחירי המשלוחים עולים ברשתות השיווק, יש מי ששומרים על המחיר
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
בתקיפה במרכז רצועת עזה: חוסל אחראי הצליפה הגדודי של חמאס
כ"ץ למזכיר המלחמה האמריקאי: "נמשיך להחזיק באזורי ביטחון בגבולות"

הכתבות המעניינות ביותר

העבודות הופסקו לכבוד האדמו"ר מתולדות אהרן: הביקור בבית הכנסת המשוחזר בקרעסטיר
הבחירה המושלמת לתשעת הימים: סלמון עסיסי על מצע ירקות שורש של השף יוסי הבלין
קריאה נרגשת בביתר: משפחת תלמיד חכם שאיבדה את ביתה עומדת בפני משבר חסר תקדים
דרמה בביתר עילית: גבר התמוטט באוטובוס; בחסדי שמיים ליבו שב לפעום
אוֹצְרוֹת הַחֵן • פרשת דברים • מתורת רנ"ג ויינטראוב זצ"ל
אוֹצְרוֹת הַחֵן • פרשת דברים • מתורת רנ"ג ויינטראוב זצ"ל
סמוך למודיעין עילית: הושגה שליטה על דליפת הגז; הכביש נפתח לתנועה
בהשקעה של כ-2 מיליארד שקל: נבחר זוכה במכרז להארכת כביש 6
טראמפ שוקל להרחיב את הלחימה באיראן; אלה התכניות שנשקלו בדיונים
הגר"י אזרחי: ייתכן שנגיע למצב של "מסירות נפש", צריך להתכונן לכך
וואטסאפ

חדש באתר

WhatsApp Image 2026-07-16 at 11.46
סכנת נפשות לעצור בשול: אישה נהרגה כשיצאה מרכבה בכביש מהיר
WhatsApp Image 2026-07-16 at 11.45
העבודות הופסקו לכבוד האדמו"ר מתולדות אהרן: הביקור בבית הכנסת המשוחזר בקרעסטיר
pic_event_senators170225
לאור דחיית לוויית הסנאטור: נתניהו לא ימריא בשבוע הבא לארה"ב
צילום מסך 2026-07-16 111623
תיעוד: כך עצרו המסתערבים מבוקש בפעילות סמויה בעיזרייה

המיוחדים

קיפקעס | מי יקח קרדיט אחרי הכישלון ומי נעדר מהמחאה?
קיפקעס | מי יקח קרדיט אחרי הכישלון ומי נעדר מהמחאה?
צילום מסך 2026-06-18 022446
הרבי מליובאוויטש עצר אותי ושאל שאלה ששינתה את חיי | ראיון מרתק
WhatsApp Image 2026-06-11 at 09.35
בוגרת הפרקליטות יוצאת למלחמה: "המדינה מענישה נשים חרדיות בגלל בעליהן"
WhatsApp Image 2026-06-08 at 10.08
רעידת אדמה משפטית: בוגרת הפרקליטות יוצאת למאבק נגד סנקציות הדיור - ומאיימת בבג"ץ

גלריות

WhatsApp Image 2026-07-16 at 11.45
העבודות הופסקו לכבוד האדמו"ר מתולדות אהרן: הביקור בבית הכנסת המשוחזר בקרעסטיר
.
הסרת חרפת המעצרים מעל בני הישיבות; גלריית כנסת מורחבת
בר מצוה לנכד האדמו''ר מביאלא ישרי לב צילום יוסי לוי (11)
שמחת הבר מצוה לנכד האדמו"ר מביאלא ישרי לב
שמחת האירוסיו בבית נאדבורנא באניא- סערדעהלי צילום שימי פ
שמחת האירוסין בבית נאדבורנא באניא - סערדעהלי

עיתוני היום

וַיְהִי בֹקֶר יוֹם חֲמִישִׁי • כותרות העיתונים – ב' באב ה'תשפ"ו
וַיְהִי בֹקֶר יוֹם חֲמִישִׁי • כותרות העיתונים – ב' באב ה'תשפ"ו

התחברות למשתמש פרימיום

ברוכים הבאים!

לגלישה באתר נקי מפרסומות קופצות ובאנרים, היכנסו באמצעות חשבון הגוגל שלכם.

דיווח על סרטון

מה ברצונך למצוא?

יש לך משהו דחוף לומר לנו?

הדואר
האדום

צירוף קובץ עד גודל של 5 מגה
Hide picture